Δίκη Χ.Α.: Πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης, είπε η Κατριβάνου

Συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη η δίκη της Χρύσης Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο βήμα βρέθηκε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Η κ. Κατριβάνου υπογράμμισε πως οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής γινόταν βάσει σχεδίου, και εκτελούνταν από τα τάγματα εφόδου. «Όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει

πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά η πρώην βουλευτής.

Πρόεδρος: Η Χ.Α. κατηγορείται ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Ποια η θέση σας;

Μάρτυρας: Βλέποντας ότι οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παπάς, Γερμενής και άλλοι, ταυτίζονται με τις ενέργειες της βάσης τους, ότι όλα γίνονται με σχέδιο και όχι αυθόρμητα, με τα τάγματα εφόδου τους, που δρουν ναζιστικά. Είναι εγκληματική λόγω των εγκλημάτων της, των σχετικών εντολών της, του τρόπου δράσης.

Πρόεδρος: Αναφέρατε κάποια άτομα. Τα εντάσσεται στην εγκληματική οργάνωση;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή αυτούς που προανέφερα.

Η ίδια τόνισε πως μέχρι και το 2013 υπήρχε μία ασυλία προς τη Χρυσή Αυγή.

«Όλη την περίοδο από το 2012 και μετά, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είχε να κάνει με περιστατικά που προέρχονταν από την εγκληματική δράση της Χ.Α. Ερευνούσαμε αν τα στοιχεία που μας έλεγαν ήταν έγκυρα, προβαίναμε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερωτήσεις και ενέργειες προς την Αστυνομία. Μας έλεγαν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, το θέμα ερευνάται κ.λπ. Υπήρχε μια ασυλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013».

Πρόεδρος: Δηλαδή υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς;

Μάρτυρας: Π.χ. θέταμε ερώτημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ως προς το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και μας απαντούσαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι δεν υπάρχει θέμα.

Πρόεδρος: Και μετά;

Μάρτυρας: Αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013. Μετά άλλαξε το κλίμα.

Σχετικά με περιστατικά προγενέστερα του 2013 με τα οποία ασχολήθηκε η δικαιοσύνη η μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζω την υπόθεση του Λουκμάν, την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Κουσουρή, από τον υπαρχηγό της Χ.Α. Περίανδρο, που κατέθεσε ότι είχε δεχθεί εντολή από τον Μιχαλολιάκο. Υπάρχει και καταδίκη για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια το 2008. Υπήρχε μια ανομία και μια ασυδοσία».

Η κ. Κατριβάνου αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που είχε λάβει χώρα στη Βουλή.

«Θυμάμαι ότι είχε οργανωθεί πορεία με τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφοροι άλλοι, που ήθελαν να μπουν στη Βουλή και να δώσουν ψήφισμα με το οποίο κατήγγειλαν την ρατσιστική βία που δέχονταν. Εγώ προσπάθησαν να τους βοηθήσω, γιατί ήμουν στο Σύνταγμα, δεν ήμουν όμως μέλος της σχετικής επιτροπής.

Μου ζήτησαν να τους δώσω «εισόδους» και τους πήγα στο γραφείο του Μεϊμαράκη, όπου επειδή έλειπε, πρωτοκολλήθηκε η διαμαρτυρία. Ήταν καλοκαίρι, Αύγουστος 2012. Αφού έγινε αυτό, πήγαμε να βγούμε και βλέπουμε κάποιον να τρέχει κατά πάνω μας, σαν μαινόμενος ταύρος, ο οποίος βούτηξε τον Κωνσταντίνου και άρχισε να τον χτυπάει και να τον βρίζει. Του έλεγε «Κωνσταντίνου πακιστανολάγνε να πας πίσω στο Πακιστάν για να σε γαμάνε οι Πακιστανοί, δεν έχεις καμία θέση εδώ στη Βουλή»».

Σχετικά με τη σχέση της αστυνομίας με την Χρυσή Αυγή η κ. Κατριβάνου σημείωσε πως αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συλλήψεων, μετά από μία αντιφασιστική πορεία στον Άγιο Παντελεήμονα, χτυπούσαν τους διαδηλωτές και τους φώναζαν «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή».

«Θυμάμαι είχε γίνει η πορεία στον Άγιο Παντελεήμονα, γιατί είχαν γίνει περιστατικά από ομάδες κρούσης – τάγματα της Χρυσής Αυγής. Γιατί στον Άγιο Παντελεήμονα από το 2010 υπήρχε πολύ έντονη δράση από την παρουσία της ΧΑ, ήταν περιοχή ανομίας. Έγινε λοιπόν αντιφασιστική πορεία με μηχανές, από ομάδα αναρχικών. Συνελήφθησαν 15 άτομα και η βία εκ μέρους της αστυνομίας ήταν πολύ σκληρή, έφαγαν ξύλο. Τους πήγαν στην ΓΑΔΑ, τους είχαν φορέσει χειροπέδες, τους είχαν κάτω και τους χτυπούσαν.

Εκεί πέρασαν ένα βράδυ και έφαγαν ξύλο και τέιζερ και, την ώρα που τους δέρνουν, τους λένε οι αστυνομικοί «αίμα τιμή ΧΑ». Αυτό το ξέρω επειδή ασχολήθηκα με την υπόθεση, είχα επικοινωνία με τον δικηγόρο τους τον κ. Κατσαρή. Ο ένας είχε σπασμένο πόδι. Έβριζαν τις γυναίκες και τις φώναζαν «πουτάνες». Οι συλληφθέντες ήταν ημεδαποί, Έλληνες αντιφασίστες από τον αναρχικό χώρο».

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την διακοπή και με την έδρα παρούσα, οι συνήγοροι υπεράσπισης καταφέρθηκαν εναντίον της κ. Κατριβάνου, φωνάζοντάς της: «Δεν μπορεί να λες ό,τι θέλεις», «Εδώ είναι δικαστήριο, δεν είναι επιτροπή της Βουλής», «Σήκω φύγε», «Ούτε στο Σύριζα δεν σε άντεξαν», «Καλοφάγωτη η σύνταξη του πατέρα σου».

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 13 Ιουνίου στο Εφετείο Αθηνών.

Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα