Δίκη Χ.Α. – Επίθεση στην Πάρο: Αναγνώρισαν τον Μίχο οι μάρτυρες, «Δημόσιος κίνδυνος η Χ.Α.»

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Η Μαρία Τρούλου και ο Σάββας Μαυρίδης κατέθεσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 148η και 149η δικάσιμο, σχετικά με την επίθεση χρυσαυγιτών, (ανάμεσά του και βουλευτές) στην Πάρο τον Φεβρουάριο του 2013.

Η κ. Τούρλου χτυπήθηκε στο κεφάλι από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο και ο κ. Μαυρίδης τραυματίστηκε (με

αποτέλεσμα να χρειαστεί να προβεί σε 17 ράμματα) την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει την πρώτη μάρτυρα να ξεφύγει από τα χέρια του χρυσαυγίτη βουλευτή.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Χ.Α. σε ταβέρνα του νησιού (σ.σ. δεν υπάρχουν γραφεία του κόμματος στην Πάρο). Στο άκουσμα της επικείμενης έλευσης βουλευτών στο νησί, οι κάτοικοι οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας με συμμετοχή άνω των 500 ατόμων. Στην πορεία συμμετείχαν οι δύο μάρτυρες.

Μαρία Τούρλου 148η δικάσιμος

«Η αστυνομία μας είχε κλείσει τον δρόμο προς την ταβέρνα που θα έκοβε την πίτα η Χρυσή Αυγή, εγώ ήμουν στο πίσω μέρος και αντιλήφθηκα τον κόσμο να τρέχει προς τα εμένα και να έχουν πέσει χημικά. Άνθρωποι που έτρεχαν προς τα πίσω έλεγαν πως μπροστά υπάρχουν ΜΑΤ (σ.σ ΜΑΤ έφτασαν στην Πάρο από Αθήνα και Σύρο) και πίσω τους είναι οι χρυσαυγίτες. Δεν άκουσα ότι προηγήθηκε κάποια φασαρία, μόνο πανικό από την εμφάνιση των ΜΑΤ» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

«Έφυγα στα στενά της Παροικιάς, πήδηξα από ένα τοιχίο στην ισόγεια βεράντα μιας μονοκατοικίας. Ξαφνικά κι ενώ κρύβομαι εκεί, ένα χέρι με πιάνει απ’ τα μαλλιά και με χτυπάει με δύναμη στο τοιχίο. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ο Σάββας (σ.σ. Μαυρίδης) με είδε πεσμένη κάτω και με σήκωσε. Τότε δέχτηκα ακόμα ένα χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο. Άνοιξε το κεφάλι μου, έτρεχαν αίματα και είδα πλέον αυτόν που χτύπησε. Με κρατούσε από τα πέτα του παλτού και χτύπαγε».

Πρόεδρος: Υπήρχαν και άλλοι;

Μάρτυρας: Ναι, γύρω του. Αυτός μου έριξε το πρώτο χτύπημα. Το μεταλλικό αντικείμενο το δέχθηκα ενώ ήμουν ημιλιπόθυμη, οπότε δεν ξέρω να αναγνωρίσω.

Πρόεδρος: Άλλα χαρακτηριστικά του είδατε;

Μάρτυρας: Γεροδεμένος, είχε ένα λακκάκι στο πηγούνι, πολύ κοντό μαλλί και γκρίζους κροτάφους, τα μάτια του ήταν κατακόκκινα, άνοιγε το στόμα του και έβγαζε άναρθρες κραυγές, φλέβες είχαν πεταχτεί.

Πρόεδρος: Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν;

Μάρτυρας: Τον χτυπούσαν και κάποια στιγμή έφυγε. Αναγκαστικά μας χτυπούσαν και αστυνομικοί μέσα στον πανικό. Είχαν ανέβει και στο μπαλκόνι και χτυπούσαν τον Μαυρίδη στα πλευρά.

«Δεν ήθελαν μόνο να μας στείλουν στο νοσοκομείο, αλλά και κάτω από το χώμα», είπε η μάρτυρας.

«Στο νοσοκομείο ήρθε και ένας δημοσιογράφος, μου έδειξε φωτογραφίες των χρυσαυγιτών που έφτασαν στο νησί. Τότε αναγνώρισα το άτομο που μου επιτέθηκε. Το είπα στον δημοσιογράφο και εκείνος μου είπε ότι είναι ο βουλευτής της Χ.Α. Νίκος Μίχος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι γνωρίζει για τη Χρυσή Αυγή η κ. Τούρλου απάντησε: «Είναι μισαλλόδοξοι, βάλλουν κατά της διαφορετικότητας, καταπατούν τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχουν κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή».

Η μάρτυρας τόνισε πως αρχικά εξαιτίας της αποθάρρυνσης που δέχτηκε από διάφορους φορείς δεν ήθελε να κινηθεί νομικά όμως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άλλαξε γνώμη.

«Όταν δολοφόνησαν τον Φύσσα κατάλαβα πως πρέπει να κάνω ο,τι μπορώ. Να μιλήσω. Για καιρό φοβόμουν, μ’ έπιανε ψυχολογικό όταν έβλεπα άτομα της κοψιάς του δράστη, που μιλούσαν δυνατά, είχα φόβο μέσα μου… Δεν μπορούσα ν’ αφήσω το μίσος μέσα μου. Δεν θα γίνω σαν αυτούς. Είχα όμως πια υποχρέωση να καταθέσω κι έτσι πήγα στον Άρειο Πάγο».

Σάββας Μαυρίδης 149η δικάσιμος

«Δεν έκανα μήνυση τότε, γιατί ήταν βουλευτής. Ήταν ο Μίχος. Πίστευα ότι θα ήταν περισσότερο απειλή για εμάς αυτό. Το είχα αποφασίσει από την αρχή γιατί ήξερα ότι έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη συμμορία», είπε ο μάρτυρας Σάββας Μαυρίδης κατά τη σημερινή δικάσιμο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και συνέχισε περιγράφοντας το χρονικό της επίθεσης στην κ. Τρούλου και στον ίδιο.

«Κατάλαβα ότι έγινε χρήση χημικών. Άρχισα να οπισθοχωρώ, αλλά είδα ότι η Τρούλου δεν έχει κάνει το ίδιο, αλλά κατευθυνόταν προς ένα μπαλκόνι».

«Είδα αυτόν που επιτέθηκε στην Τρούλου να ξεπροβάλει ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς. Είδα ότι ανέβηκαν στο μπαλκόνι, που ήρθαν από την ίδια κατεύθυνση, μπορεί κι από το στενάκι. Υποθέτω πως όταν έκανε την κίνηση η αστυνομία, κινήθηκαν κι αυτοί. Την ώρα που προσπαθούσε η Τρούλου να σηκωθεί, αυτός ο φουσκωτός την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στο τοιχίο», κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε:

«Νομίζοντας ότι η Τρούλου έχει χάσει τις αισθήσεις της, προσπάθησα να την πάρω να φύγουμε. Ήμουν πάνω στο μπαλκόνι, πίσω της. Την ώρα που πάω να την πάρω, δέχεται χτύπημα από μεταλλικό αντικείμενο στην κορυφή του κεφαλιού της, κι άρχισαν να τρέχουν τα αίματα. Ο φουσκωτός προσπάθησε να την αποσπάσει από μένα, δε το κατάφερε, γιατί κρατούσα κόντρα. Η επίθεση συνεχίστηκε κι άρχισα εγώ να δέχομαι χτύπημα με τα μεταλλικά αντικείμενα, από τα άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι».

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Εσείς γιατί διαμαρτυρόσασταν;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελαν να ανοίξουν γραφεία της Χ.Α. στο νησί.

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Κι εσάς γιατί σας πείραζε;

Μάρτυρας: Γιατί η Χρυσή Αυγή έχει ιδεολογία ναζιστική, είναι δημόσιος κίνδυνος και εκτός δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη στο Εφετείο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα