Διεθνής απογοήτευση: H επόμενη μέρα της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το ΚλίμαΑπογοήτευση και καταδίκη από τους ηγέτες του κόσμουΟι πιθανές συνέπειες της απόφασης

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εμμένοντας στην προεκλογική του δέσμευση και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των διεθνών μέσων.

«Από σήμερα οι ΗΠΑ

διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης», δήλωσε ο Τραμπ.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με Μέρκελ, Μακρόν, Τρουντό και Μέι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά την Πέμπτη την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός
Οίκος.

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος«, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

«Η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», λένε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Μέι: Απογοήτευση από την απόφαση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες.

Μακρόν: H απόφαση θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

«Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε.

Μέρκελ: Λύπη για την απόφαση

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Καταδίκη και από Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.Οι συνέπειες της απόφασης του Τραμπ

Οι πιθανές συνέπειες της απόφασης

Η εν λόγω απόφαση θα φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των χωρών-ρυπαντών ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία και την συχνότερη εμφάνιση σφοδρών καταιγίδων.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης ανησυχούν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα οδηγούσε και άλλες χώρες να μην τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους ή να αποχωρήσουν, μολονότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα