Διατροφικά tips για πνευματική διαύγεια και καλύτερη απόδοση

Πριν από τις εξετάσεις, πριν από ένα σημαντικό διαγώνισμα ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση η οποία απαιτεί πνευματική διαύγεια, είναι σημαντικό να παρέχουμε στο σώμα και το μυαλό μας τα εφόδια που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που κληθείτε, είτε εσείς είτε το παιδί σας, να αντιμετωπίσει κάποια πνευματική πρόκληση φροντίστε να καταναλώσετε ελάχιστους υδατάνθρακες, άφθονες πρωτεΐνες και τροφές με χαμηλά λιπαρά και αποφύγετε επιλογές, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά (πχ αυγά τηγανητά

με μπέικον, τηγανίτες, πίτσες, πατάτες τηγανητές, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα τύπου καρμπονάρα κλπ).

Γενικότερα είναι σημαντικό να προσέξετε:

Όταν ξεκινάει ένα γεύμα φροντίστε πάντοτε να καταναλώνει πρώτα τις πρωτεΐνες και αργότερα τους υδατάνθρακες, όταν θα έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της πέψης για τις πρωτεΐνες, οι οποίες πρέπει να φτάσουν πιο γρήγορα στον εγκέφαλο. Η σειρά που θα ακολουθηθεί έχει μεγάλη σημασία. Συμβουλέψτε το, λοιπόν, να μην τρώει, λόγου χάρη, ψωμί ή ρύζι πριν φάει ψάρι ή κοτόπουλο.

Μην αφήνετε το παιδί σας να καταναλώνει υδατάνθρακες με άδειο στομάχι ή χωρίς τη συνοδεία πρωτεϊνούχων τροφών. (Για παράδειγμα, δημητριακά, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, με γάλα, που περιέχει άφθονες πρωτεΐνες, είναι ένας σωστός συνδυασμός). Εάν το παιδί σας καταναλώσει ψωμί, ζυμαρικά ή κρακεράκια με άδειο στομάχι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώσει αρχικά γεμάτο ενέργεια, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώσει αρκετή χαλάρωση και υπνηλία.

Καλό θα είναι να μην καταναλώνει ένα πλούσιο γεύμα με άφθονα λιπαρά εάν θέλει κατόπιν να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια. Η μεγάλη ποσότητα τροφής φέρνει λήθαργο. Το λίπος παραμένει στον πεπτικό σωλήνα για περισσότερο διάστημα, επιτείνοντας το αίσθημα υπνηλίας. Όσο πιο πλούσιο το γεύμα και τα λιπαρά που περιλαμβάνει, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να ανακτηθεί η εγρήγορση και η διαύγεια που είχε κάποιος πριν την κατανάλωση του γεύματος.

Γενικά να θυμάστε ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά βοηθούν πολύ στην ενίσχυση της μνήμης, οπότε καλό θα είναι να υπάρχουν συχνά στο διαιτολόγιο του παιδιού.

Πηγή: HappyParenting.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα