Διαχωρίζει τη θέση της από τον Σόιμπλε η Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος, τόνισε σήμερα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαχωρίζοντας τη θέση της από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας

δεν είναι το χρέος αλλά η παραγωγικότητα.

Η διευθύντρια του Ταμείου, διαχώρισε τη θέση της δημόσια, μιλώντας σε πάνελ του American Enterprise Institute, επιμένοντας στην πάγια θέση του ΔΝΤ, δηλαδή στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό αλλά και στη σημαντική αναδιάθρωση του χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η παραγωγικότητα είναι το πρόβλημα και όχι το χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα από την ιστοσελίδα MIGNATIOU για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης τους ελληνικού προγράμματος η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε να απαντήσει παρά το γεγονός ότι το θέμα της ομιλίας της ήταν η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας.

«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμαι πως χρειάζεται λιγότερο χρέος», είπε σχετικά.

Η ίδια θέλοντας να καταδείξει πως η πολιτική του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει ξεκαθάρισε πως το Ταμείο για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά να υπάρχουν δύο πυλώνες, δηλαδή μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους συμβατή με τις ανάγκες της Ελλάδος .

«Το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, εάν μπορούσε να προχωρήσει πατώντας «σε δύο πόδια» είπε η Λαγκάρντ. Αυτά είναι, οι μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν εκείνες τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, στην οποίες μπορούμε εξ ολοκλήρου να συμμετάσχουμε. Δεύτερον είναι η ανάλυση της σταθερότητας του χρέους (της Ελλάδας-σ.σ) η οποία θα είναι συμβατή με την εξυγίανση της χώρας».
«Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα» δήλωσε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα