«Δεν χρειαζόμαστε ρίζες 2.000 ετών, έχουμε ωριμάσει», το μήνυμα Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό

«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα»Νέα συνάντηση σε θετικό κλίμα μεταξύ Κοτζιά – ΝτιμιτρόφΓιοχάνες Χαν: H E.E. είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο το Σκοπιανό

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για το Σκοπιανό, καθώς και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να την αποδεχτεί εμφανίστηκε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών

της Ε.Ε στη Σόφια.

Δείτε επίσης: Οι υποσχέσεις των Σκοπίων γίνονται πράξη: Σε ΦΕΚ η μετονομασία αεροδρομίου και Ε.Ο.

«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ντιμιτρόφ σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv.

Νέα συνάντηση σε θετικό κλίμα μεταξύ Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Την ίδια στιγμή, νέα συνάντηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή, ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Δείτε επίσης: Εποικοδομητική η συζήτηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς

#Sofia: FM @NikosKotzias met w/ #fYROM FM @Dimitrov_Nikola on the sidelines of #EU FMs informal #Gymnich Day II mtg / Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ N. Dimitrov στο περιθώριο της 2ης ημέρας της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ ΕΕ στη Σόφια pic.twitter.com/lEWv63WUxF

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 16 Φεβρουαρίου 2018

Δείτε επίσης: Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό: Έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ οι κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς είχαν σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση ως συνέχεια των προσπαθειών τους για επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της γείτονος.

Χαν: H E.E. είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο το Σκοπιανό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πεπεισμένη» ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς στη Σόφια για τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς αυτής έως τα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε., στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ότι «είναι πεπεισμένος».

Η Σόφια φιλοξενεί μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε ότι είναι πιθανό να ληφθεί μία απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την Αλβανία, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Ελπίζω πως στο Συμβούλιο του Ιουνίου θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Το θεωρώ πολύ πιθανό», δήλωσε μετά το τέλος της διάσκεψης στη Σόφια.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκτίμησε πως το έτος 2025 που δόθηκε πρόσφατα ως πιθανός ορίζοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ε.Ε., μπορεί να ισχύσει και για χώρες «που μπορεί να αρχίσουν να διαπραγματεύονται» και πως «θέλω να δω να αρχίσουν να διαπραγματεύονται μέχρι τον Ιούνιο».

«Υπό τη βουλγαρική προεδρία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με όλη την περιοχή», εκτίμησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα