Δεν αλλάζει την αμερικανική πολιτική των drones ο Τραμπ

Ίδια θα παραμείνει η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τρίτες χώρες, όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμερικανική πολιτική όσον αφορά την πιθανότητα να μπουν στο στόχαστρο Αμερικανοί πολίτες δεν έχει αλλάξει», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σάρα Σάντερς, υπενθυμίζοντας τη θέση του Έρικ Χόλντερ, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Μπαράκ

Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία η επιλογή αυτή θεωρείται νόμιμη σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο λίγο νωρίτερα ο Σον Σπάισερ είχε δηλώσει ότι κανένας Αμερικανός «δεν θα βρεθεί ποτέ στο στόχαστρο», ενώ στα τέλη του 2015 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης.

«Οι ΗΠΑ δεν βάζουν και δεν θα βάλουν σκόπιμα στο στόχαστρο μέλη της οικογένειας τρομοκρατών», συμπλήρωσε ωστόσο η Σάντερς στις δηλώσεις που έκανε.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο θάνατος στην Υεμένη από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους του ιμάμη Άνουαρ αλ Αουλάκι, ο οποίος είχε και την αμερικανική υπηκοότητα εκτός από αυτή της Υεμένης, είχε προκαλέσει έντονη πολεμική στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το αν έχει τη δικαιοδοσία ή όχι ο πρόεδρος να δίδει την έγκρισή του για το φόνο ενός Αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

«Όταν ένας Αμερικανός φεύγει στο εξωτερικό για να κάνει πόλεμο κατά των ΗΠΑ και ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι εταίροι μας δεν μπορούν να τον συλλάβουν προτού καταφέρει να φέρει σε πέρας μια συνωμοσία, η εθνικότητά του δεν θα πρέπει να τον προστατεύει, όπως ούτε ένας ελεύθερος σκοπευτής που ετοιμάζεται να ανοίξει πυρ στο πλήθος δεν θα πρέπει να προστατεύεται από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας», είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπιζόμενος την απόφασή του.

Τουλάχιστον 14 μαχητές της Αλ Κάιντα και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μια πρώτη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Υεμένη μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Μια κόρη του Άνουαρ αλ Αουλάκι βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, όπως δήλωσε μέλος της οικογένειάς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα