Δέκα μέρη της Ελλάδας που είναι οι απόλυτοι προορισμοί για το Πάσχα

Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα, είναι προ των πυλών, και οι περισσότεροι σκέφτονται το πού θα περάσουν αυτές τις άγιες ημέρες, μακρυά από την Αθήνα ή οποιαδήποτε άλλη πόλη ζουν.

Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα πανέμορφα μέρη της Ελλάδας, όπου το Πάσχα

πραγματικά απότελεί… ξεχωριστή εμπειρία.

Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί σίγουρα μία μοναδική εμπειρία. Γιορτάζεται με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, ενώ οι φιλαρμονικές του νησιού που βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους προσδίδουν ένα άλλο κλίμα στους εορτασμούς που κάνει το Πάσχα πραγματικά ξεχωριστό.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό -τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών.

Σημειώνεται πάντως, ότι το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Σύρος

Στην αρχοντική Σύρο, τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού -καθολικές και ορθόδοξες- και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου.

Η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

Χίος

Όταν ακούμε για το Πάσχα στη Χίο, μας λερχεται στο μυαλό ο ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που ξεκινά από παλιά την εποχή της τουρκοκρατίας και είναι ένας «πόλεμος» ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής. το έθμο συμβολίζει το πέρασµα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή». Στα Μεστά, πάλι, το βράδυ της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα.

Λεωνίδιο

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο.

Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο «Χριστός Ανέστη», χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα-φαναράκια πυροδοτούνται και γεμίζουν τον ουρανό. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα από την εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

Ύδρα

Στην Ύδρα ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα, όπου διαβάζεται η Ακολουθία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική, την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.

Όσο για την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας «κρεμασμένος» παραδίδεται στις φλόγες αφού πρώτα τιμωρηθεί από τα όπλα των ντόπιων.

Τήνος

Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιτάφιων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας της Τήνου. Στη συνέχεια, ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

Μετέωρα

Στις μονές που κρέμονται από τους απόκρυμνους βράχους, το Πάσχα παίρνει άλλη όψη με κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική.

Οι επιτάφιοι είναι λιτά στολισμένοι, χωρίς τον θόλο με τον οποίο τους έχουμε συνηθίσει, ενώ το βράδυ της Ανάστασης οι λειτουργίες αρχίζουν στις 9 μ.μ..

Σίφνος

Το Πάσχα στο κυκλαδιτικο νησί είναι μαγευτικό. Σε όλους τους οικισμούς της Σίφνου οι θρησκευτικές παραδόσεις τιμώνται με κάθε μεγαλοπρέπεια. Ψαλμωδίες ηχούν από τις κεντρικές εκκλησίες και πλήθος πιστών παρακολουθεί τη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασεκυή στο νησί της Σίφνου είναι ξακουστή καθώς Επιτάφιοι συναντώνται σε σημεία του νησιού.

Μοναδική είναι η περιφορά του Επιταφίου στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες. Ο Επιτάφιος, αφού περιφερθεί στην ξηρά, τοποθετείται σε καΐκι. Με τη συνοδεία πλεούμενων η περιφορά γίνεται δια θαλάσσης.

Μονεμβασιά

Πάσχα με άρωμα μίας άλλης εποχής στο φημισμένο κάστρο της Μονεμβασίας. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας.

Πάτμος

Στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια.

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή, ενώ από τα έθιμα που αναβιώνουν το πιο χαρακτηριστικό είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η λειτουργία της Ανάστασης η οποία γίνεται στο μοναστήρι, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα