«Δειλά βήματα» επιστροφής στην Ειδομένη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Επέστρεψαν το πρωί της Τετάρτης (23/3/2106) ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ειδομένη, μετά από διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

Χθες βράδυ οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποχώρησαν, λόγω της έντασης που επικράτησε στον καταυλισμό.

Σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή είναι σαφέστατα πιο ήρεμη, καθώς μειώθηκε ο αριθμός

των προσφύγων που παραμένουν στις σιδηροδρομικές γραμμές, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία για τα κλειστά σύνορα.

Οι ΜΚΟ μοίρασαν σάντουιτς στους πρόσφυγες, ενώ χθες δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο συσσίτιο και μοιράσθηκε μόνο γάλα.

Εξάλλου, στην περιοχή βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου.

Το ζήτημα της -πιθανής- αποχώρησης των ΜΚΟ (κυρίως) από την Ειδομένη απασχόλησε τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του εκπροσώπου Τύπου του Οργάνου, Γιώργο Κυρίτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν η επιθυμία της κυβέρνηση για παραμονή των οργανώσεων στην Ειδομένη, όμως από την άλλη πλευρά, όπως ειπώθηκε, είναι δικαίωμα τους να πράξουν αυτό που οι ίδιες κρίνουν.

Από το Συντονιστικό υποστηρίζουν πως η οδηγία που υπάρχει είναι πως αν υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις στην Ειδομένη, ο στρατός θα καλύψει τις ανάγκες όπως κάνει τόσο καιρό τώρα.

Έτσι αποφασίστηκε και δρομολογείται με εντολή του επικεφαλής του Οργάνου και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα η, από σήμερα Τετάρτη,ενεργοποίηση του στρατού, ο οποίος θα κληθεί να συμπληρώσει ότιελλείψεις παρουσιαστούν στα βασικά για την επιβίωση των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στο λιμάνι, αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν που βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία.

Keywords
Τυχαία Θέματα