Δεύτερο «πράσινο φως» για τη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ

Με 69 βουλευτές όπως και το πρώτο «ναι» επικυρώθηκε εκ νέου ο σχετικός νόμοςΠλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί εκ νέου στον Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψειΣύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ιβάνοφ δεν είναι διατεθειμένος να την υπογράψει και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης»Επόμενο βήμα το δημοψήφισμα

Η Βουλή της ΠΓΔΜ

επικύρωσε για δεύτερη φορά σήμερα, Πέμπτη τον σχετικό νόμο με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Αναλυτικότερα, το δεύτερο «ναι» δόθηκε και όπως και το πρώτο από 69 βουλευτές. Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο «πράσινο φως» της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκεόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να απαιτείται η επιστροφή του στο κοινοβούλιο για νέα έγκριση.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε στις 20 Ιουνίου με 69 ψήφους υπέρ, σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες με την Ελλάδα.

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί εκ νέου στον Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από ΜΜΕ στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

«Από την ανεξαρτησία της χώρας, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο», δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Το MIA προσθέτει πως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο νόμος μπορεί να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τη δική του μόνο υπογραφή, μαζί με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που ο πρόεδρος δεν έχει επίσης υπογράψει.

Επόμενο βήμα το δημοψήφισμα

Επόμενο βήμα είναι το δημοψήφισμα, το οποίο δρομολογείται για τον Σεπτέμβιο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ερώτημα. Σε περίπτωση που οι πολίτες της ΠΓΔΜ πουν το «ναι», τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, και στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει με τη σειρά της προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να τεθεί σε ισχύ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία επικοινωνιακής υποστήριξης του «ναι» για το δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα