Χάος στα Σκόπια – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο (εικόνες – video)

O πρόεδρος Ιβάνοφ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής, να συζητήσουν και να βρουν μία λύσηΟ Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτησηΟι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο

Οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν εξαγριωμένοι στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έπειτα από την εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου αλβανικής καταγωγής

από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η εκλογή πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή των ψήφων των μειονοτικών αλβανικών κομμάτων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν στο φως βίντεο και φωτογραφίες από την εισβολή των διαδηλωτών ενώ φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 4 τραυματίες ανάμεσά τους και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος γρονθοκοπήθηκε από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς ένα πλήθος εισέβαλε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα των Σκοπίων.

O πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής, να συζητήσουν και να βρουν μία λύση.

Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.

«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ .

O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια . «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της». αναφέρει.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Γκρουέφσκι στο Facebook.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος Βουλής στη χώρα από τότε που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία το 1991.

Η ΠΓΔΜ το 2001 παραλίγο να οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο έπειτα από εξέγερση της μειονότητας των Αλβανών, οποίος απετράπη με διεθνείς παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα