«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την επίθεση με χημικά στη Συρία – Όλο το χρονικό

Έρευνα για την απόδοση ευθυνών ζητούν τα μέλη του ΟΗΕΗ συριακή αντιπολίτευση, Μογκερίνι και ΗΠΑ κατηγορούν το καθεστώς ΑσάντΗ Τουρκία καταδικάζει την επίθεσηΕπείγουσα συνεδρίαση των μελών Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕΣτους 72 οι νεκροί, πολλοί οι αγνοούμενοιΗ συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για 200 τραυματίες

Τη στιγμή που o απολογισμός της χθεσινής επίθεσης με τοξικό αέριο στη Συρία μετράει 72 νεκρούς, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, κανείς δεν έχει αποδεχτεί τις ευθύνες για το φρικαλέο αυτό έγκλημα.

Συγκεκριμένα,

«μπαλάκι» έχουν γίνει οι ευθύνες με τη συριακή αντιπολίτευση να κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για το νέο έγκλημα, τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις αποποιούνται την ευθύνη.

Ο απολογισμός των νεκρών-Πολλοί οι αγνοούμενοι

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η συριακή αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στον συριακό στρατό

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από μια επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον συριακό στρατό.

Ο συριακός στρατός «βλέπει» προπαγάνδα»

Μια πηγή από τον συριακό στρατό δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο Sputnik ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα και υπονόησε ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μέρος της προπαγάνδας κατά της Δαμασκού.

Συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Κάλεσμα για ειρήνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη.

«Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τη «χημική» επίθεση της Τρίτης που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 72 αμάχων στη Συρία.

«Όλα τα στοιχεία που έχω δει υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Άσαντ (…) χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του του λαού», τόνισε.

Γκουτέρες: Συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα στην «χημική» επίθεση που σημειώθηκε στη Συρία και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χρειαζόμαστε μια απολύτως ξεκάθαρη έρευνα προκειμένου να αρθούν όλες οι αμφιβολίες και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την άφιξή του στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για τη Συρία.

«Τα φρικτά αυτά συμβάντα αποδεικνύουν δυστυχώς ότι συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται συχνά», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Τραμπ κατηγορεί Άσαντ για την επίθεση με χημικά

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση με χημικά που σκότωσε δεκάδες αμάχους στη Συρία και επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξή της

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικημένη περιοχή Χαν Σειχούν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδέιξεις για τη χρήση χημικών

Η Τουρκία διαθέτει αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι κατά την επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έγινε χρήση χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ.

Ακόμη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Άμεσες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση και άλλοι 170 τραυματίστηκαν σε ένα προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα