Αριστοφάνη δωρίζει στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» στο Παρίσι ο Α. Τσίπρας

Στο πλαίσιο των εορτασμών για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφασίστηκε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Όλοι οι ηγέτες που έχουν προσκληθεί θα χαρίσουν ένα βιβλίο στην «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στα Αρχαία Ελληνικά και στα Γαλλικά.

Αποτελεί πάντως το έργο του Αριστοφάνη εξαιρετική επιλογή καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο

που ουσιαστικά εφηύρε τη σάτιρα και πότισε τον κόσμο με την πεποίθηση ότι η κριτική στην εξουσία και το γέλιο μπορεί να είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στον φόβο.

Στην «Ειρήνη» ο Αριστοφάνης δηλώνει κατά του Πελοποννησιακού πολέμου, που έπληξε πολλές ελληνικές πόλεις και θεωρείται ίσως το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο.

Ποια είναι συνοπτικά η υπόθεση του έργου:

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, έχει μεγαλώσει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να ανέβει στο Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος που έχει ένα τεράστιο γουδί για να λιώσει μέσα τις ελληνικές πόλεις. Όμως όταν στέλνει το γιο του τον Τάραχο να ζητήσει γουδοχέρι από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες αυτός επιστρέφει λέγοντας ότι έχουν χάσει το γουδοχέρι τους, εννοώντας τον Κλέωνα και το Βρασίδα που είχαν σκοτωθεί. Καθώς ο Πόλεμος φεύγει, ο Τρυγαίος καλεί το χορό που αποτελείται από Έλληνες από διάφορες πόλεις για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Χάρη στη βοήθεια τους, κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και την Οπώρα και τη Θεωρία που ήταν μαζί της. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με την Οπώρα για να την παντρευτεί και τη Θεωρία για να τη δώσει στη Βουλή. Πριν το γάμο τον επισκέπτονται διάφοροι έμποροι που πουλούσαν όπλα και ο Τρυγαίος τους δίνει συμβουλές για το πως να τα χρησιμοποιήσουν τώρα που δεν είναι πια χρήσιμα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αριστοφάνη, Βιβλιοθήκη, Ειρήνης, Παρίσι, Τσίπρας,aristofani, vivliothiki, eirinis, parisi, tsipras