Αποσύρθηκε η τροποποίηση του 187 και 187Α «περί εγκληματικών οργανώσεων και τρομοκρατίας»

Τα άρθρα που θα τροποποιούνταν (οι τροποποιήσεις έχουν πλέον αφαιρεθεί από τη δημόσια διαβούλευση), αφορούσαν την «πρόκληση ή διέγερση αδικημάτων μέσω του δημόσιου λόγου» με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις καθώς η ευρύτητα αυτών των διατυπώσεων άφηνε περιθώριο σε «κακή» χρήση του νόμου, χρήση που ίσως οδηγούσε σε ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου.

Οι εν λόγω προσθήκες σε παραγράφους του νόμου περί εγκληματικών οργανώσεων και περί τρομοκρατίας (187 1 και 187 Α) περιλαμβάνονταν στο

πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί «Μέτρων θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής».

Από την ανοιχτή διαβούλευση αποσύρθηκε το επίμαχο άρθρο, το οποίο ανέφερε:

«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξη σε τέτοια και προκαλεί κίνδυνο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Οποιος μέσω παροχής οδηγιών, πληροφοριών ή κατευθύνσεων προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Στην περίπτωση του αντιτρομοκρατικού η προσθήκη προβλέπει μεγαλύτερη ποινή εάν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα και: «Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών ενόψει της διάπραξης του εγκλήματος […]».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το άρθρο 27 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», με το οποίο τροποποιούνταν τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εισάγεται για περαιτέρω επεξεργασία στην Επιτροπή για τη σύνταξη Νέου Ποινικού Κώδικα.

Η επεξεργασία της διάταξης στο πλαίσιο λειτουργίας της εν λόγω επιτροπής θα επιτρέψει, κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, τόσο να αξιοποιηθούν τα πορίσματα του δημόσιου διαλόγου που ήδη έλαβε χώρα, όσο και να δοθεί το περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών φορέων. Άλλωστε, έτσι τα ειδικά νομικά ζητήματα που γεννώνται σχετικά με την προστασία των εννόμων αγαθών των πολιτών θα αντιμετωπιστούν με ενιαίο συστηματικά τρόπο.

Εξάλλου, με την παραπάνω επιλογή αναμένεται, πάντως, να διαφυλαχθεί ο στόχος της έγκαιρης προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αποφάσεις –πλαίσιο 2008/841/ΔΕΥ και 2008/919/ΔΕΥ, όπως αυτή κατέστη υποχρεωτική ιδίως μετά από την πρόσκληση της Ελλάδας προς κοινοποίηση των εθνικών μέτρων μεταφοράς της πρώτης εξ αυτών, και προς αποφυγή διαπίστωσης σχετικών παραβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα