Απόψε η απονομή των βραβείων BAFTA στο Λονδίνο – Σαρώνει τις υποψηφιότητες το «The Favourite» του Λάνθιμου

Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου αναμένονται απόψε στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου για την τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα οποία έχει συγκεντρώσει η ταινία «The Favourite» («Η Ευνοούμενη») του Γιώργου Λάνθιμου με συνολικά 12 στις κορυφαίες κατηγορίες.

Η Olivia Colman υποδύεται την βασίλισσα Άννα του 18ου αιώνα σε αυτή την ταινία εποχής που δανείζεται στοιχεία τόσο από την κωμωδία όσο και από το δράμα.

Η ταινία είναι υποψήφια στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Α’ Γυναικείου ρόλου (για την Κόλμαν) και δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για τις συμπρωταγωνίστριες της Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, Καλύτερου Μακιγιάζ και Καλύτερου Μοντάζ.

Στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας υποψήφιο είναι και το «Green Book» («Πράσινο Βιβλίο»), το ριμέικ του μιούζικαλ «A Star Is Born» («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), η μαυρόασπρη «Roma» («Ρόμα») και του Spike Lee το «BlacKkKlansman».

Η Colman θα αναμετρηθεί για το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου με την Glenn Close (η οποία όπως και η Colman βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και είναι υποψήφια για το «The Wife» («Η σύζυγος») και τη Lady Gaga για το «A Star Is Born» («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), την Viola Davis για τo «Widows» («Χήρες») και τη Melissa McCarthy για το «Can You Ever Forgive Me?» («Μπορείς ποτέ να με συγχωρέσεις;»).

Ο Christian Bale, ο οποίος υποδύθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney στο «Vice», ο Rami Malek, που υποδύθηκε τον φρόντμαν των «Queen», Freddie Mercury, στο «Bohemian Rhapsody» και ο Viggo Mortensen για το «Green Book» («Πράσινο Βιβλίο») είναι υποψήφιοι για βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ την λίστα συμπληρώνει ο Bradley Cooper για το «A Star Is Born» («Ένα Αστέρι Γεννιέται») και ο Steve Coogan
για το «Stan & Ollie» («Χοντρός & Λιγνός»).

Πολλοί αστέρες αναμένεται να είναι παρόντες στην αποψινή τελετή, μεταξύ των οποίων οι: Amy Adams, Viola Davis, Bradley Cooper, Glenn Close, Letitia Wright, Mahershala Ali, Margot Robbie, Melissa McCarthy και Rami Malek.

Η Lady Gaga δεν αναμένεται να παραστεί, καθώς στις ΗΠΑ θα γίνει η τελετή απονομής των Grammy.

Από τις υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA αποσύρθηκε το όνομα του σκηνοθέτη της ταινίας «Bohemian Rhapsody», Bryan Singer, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών.

Ο Singer έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι δέχεται μια ομοφοβική επίθεση.

Η φετινή απονομή των βραβείων BAFTA θα αρχίσει στις 21:00 ώρα Ελλάδος και θα την παρουσιάσει όπως και πέρυσι η Joanna Lumley.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – ReutersAFP – BBC)

Keywords
Τυχαία Θέματα