Αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι 1/3 πρόσφυγες στη Χίο έχει γίνει μάρτυρας σε αυτοκτονία

Νέα έρευνα του RRDPΤι αναφέρουν οι πρόσφυγες για την ασφάλεια, την ιατρική περίθαλψη και την αστυνομική βία στους καταυλισμούς της Χίου

Ένα στους τρεις πρόσφυγες στο νησί της Χίου έχουν γίνει μάρτυρες σε κάποιο περιστατικό αυτοκτονίας, αποκαλύπτει νέα έρευνα του RRDP (Refugee Rights Data Project).

Συγκεκριμένα, περίπου το 39% των 3.782 προσφύγων που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο νησί της Χίου έχει γίνει μάρτυρας τουλάχιστον σε ένα περιστατικό αυτοκτονίας.

Τα στοιχεία που σοκάρουν

Το 39% των προσφύγων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν γίνει μάρτυρες ενός θανάτου, ενώ το 87% από αυτούς ομολογούν ότι ο θάνατος προήλθε από αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία.

Τη στιγμή που τον τελευταίο μόνο καιρό στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας της Χίου, δύο πρόσφυγες έχουν αυτοπυρποληθεί και ακόμη ένας έχει επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, μία νέα έρευνα από το RRDP (Refugee Rights Data Project) φέρνει στο φως τις πολύ κακές συνθήκες που αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες στο νησί της Χίου.

Τα ευρήματα της έρευνα, τα οποία βασίστηκαν σε 300 συνεντεύξεις αναφέρουν ότι εφτά στους δέκα έχουν βιώσει ψυχολογικά προβλήματα μετά την άφιξή τους, ενώ το λιγότερο από το 1/3 από αυτούς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Οι γυναίκες σε ακόμη πιο δυσχερή θέση

Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα για τις γυναίκες, οι οποίες απάρτισαν το 12% των ερωτηθέντων.

Το 94% από αυτές αναφέρουν ότι έχουν αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας μετά την άφιξή τους και λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτές (30%) είχε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

«Η αστυνομία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες σα ζώα»

Η έρευνα αποκάλυψε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σχετικά με την ασφάλειά τους στο νησί.

Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «δεν νιώθει ποτέ ασφαλής στο νησί», ενώ μόλις το 3% ανέφερε ότι νιώθει ασφάλεια.

Ακόμη, το 24% είπε ότι έχει βιώσει κάποιου είδους αστυνομική βία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ανέφερε ότι η αστυνομία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες «σα ζώα».

Περίπου το 22% έχει δεχτεί βία από ντόπιους, οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανήκει σε κάποια ακροδεξιά ομάδα.

Το 73% έχει βιώσει βία από κάποιον άλλον πρόσφυγα, γεγονός που προκλήθηκε από από την «εξουθένωση και την ένταση σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας».

Τα νούμερα για τους ανήλικους

Σχεδόν τα μισά από τα προσφυγόπουλα που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ασυνόδευτα, με τα 2/3 από αυτά να αναφέρουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια, ενώ το 1/3 από αυτά έχει βρεθεί μπροστά σε κάποιο θάνατο ή κάποια αυτοκτονία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει υπολογίσει ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 3.780 πρόσφυγες.

Από αυτούς το 42% κατάγεται από τη Συρία, το 12% από το Ιράκ και το 9% από το Αφγανιστάν.

Η έρευνα του RRDP πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου του 10% του προσφυγικού πληθυσμού της Χίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα