Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο κιθαρίστας J. Geils (εικόνες – videos)

Μπορούμε να ξεχάσουμε το «Love stinks»; Ή μήπως, το «Centerfold»; Ο J. Geils δεν είναι πια μαζί μας («έφυγε» στα 71 του). Αλλά αυτά τα τραγούδια θα μείνουν μαζί μας.

Αυτά τα δύο, μαζί με το «Come Back» και το «Freeze-Frame» ήταν τα σιγκλάκια που έκαναν γνωστούς, στα τέλη του ’70 και τις αρχές του ’80, τους J. Geils Band (ο John Warren Geils Jr. ήταν ο κιθαρίστας του συγκροτήματος). Από τότε είναι σταθερές αξίες σε κάθε ραδιοφωνική εκπομπή με ροκ

μουσική.

Μαζεύτηκαν σε συγκρότημα στο Γούρστερ της Μασαχουσέτης, το 1967. Το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία -τίτλος του, το όνομα του συγκροτήματος- το έκαναν τρία χρόνια αργότερα. Το 1973 μπήκαν στο Billboard 200 με το «Bloodshot». Η μουσική τους, την επόμενη δεκαετία, μια μίξη μπλουζ ροκ, ριθμ εν μπλουζ, σόουλ και ποπ. Αλλεπάλληλες τουρνέ, οκτώ άλμπουμ στο στούντιο, δύο άλμπουμ λάιβ.

Η εμπορική επιτυχία, όμως, ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 1980, ο πρώτος πλατινένιος δίσκος, το «Love stinks». Τον επόμενο χρόνο, Number One με το 12ο άλμπουμ τους, το «Freeze-Frame» (στο top, το τραγούδι «Centerfold»). Αλλά και το τραγούδι «Freeze-Frame» μπήκε στο Top Ten του Billboard Hot 100.

Οι ραφές δεν άντεξαν στην επιτυχία, κι άρχισαν ν’ ανοίγουν. Ο τραγουδιστής Peter Wolf δεν συμμετείχε στο τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, το «You’re Gettin’ Even While I’m Getttin’ Odd» (1984).

Επίσημα, διαλύθηκαν έναν χρόνο αργότερα. Από το 1999 άρχισαν τα περιστασιακά reunion shows. Αν και πρέπει να πούμε ότι το 2012, ο J. Geils δήλωσε δημόσια ότι εγκαταλείπει και μήνυσε τα φιλαράκια στο συγκρότημα επειδή «συνομωτούσαν» να φύγουν σε τουρνέ χωρίς αυτόν κι επειδή έκαναν παράνομη χρήση του ονόματος της μπάντας που είχε καταχωρηθεί ως εμπορικό σήμα.

Εκτός συγκροτήματος, ο J. Geils ήταν μουσικά δραστήριος: στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δύο άλμπουμ με το δικό του συγκρότημα, τους «Bluestime», ενώ την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είχε τρία σόλο άλμπουμ, έχοντας επιστρέψει, μουσικά, στις τζαζ ρίζες του.

Αρκετά τα λόγια, πάμε ν’ ακούσουμε τα τραγούδια…

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα