Γενική 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο

Γενική 48ωρη απεργία εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 6 και 7 Μαΐου, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στα φορολογικά και ασφαλιστικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά

τις τελευταίες εξελίξεις μετατρέπονται στις κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων», ενώ παράλληλα ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το «πραξικόπημα της κυβέρνησης».

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζεται η πολιτική αύξησης φόρων και επιβολής νέων χαρατσιών για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με στόχο τη επίτευξη πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ το πλεόνασμα θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χρεοκοπία και θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την ανατροπή της άδικης και ταξικής φορολογικής πολιτικής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί και το ΠΑΜΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

«Ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία με τη μαζικότητα, τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον παλμό της μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους μέσα από τους αγώνες μας», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε διαδοχικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας την «Παρασκευή 6 Μάη στις 11πμ στην Ομόνοια, το Σάββατο 7 Μάη στις 6μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή 8 Μάη στις 10.30πμ στο Σύνταγμα»

Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία έχουν ήδη ανακοινώσει τα συνδικάτα σε μεγάλους κλάδους:

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.Τετραήμερη απεργία από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου, έως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.Θεσσαλονίκη: Σαρανταοχτάωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο και την Κυριακή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.
Θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο» και τα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ θα λειτουργήσουν κανονικά.
Επίσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν για αύριο, Παρασκευή, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ) την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.
Στη 48ωρη απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Τρόλεϊ. Την Κυριακή 8 Μαΐου σε στάσεις εργασίας θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ. Τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00.Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ερχόμενη Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα δυνάμει του ν. 4177/2013, αποφάσισαν ομόφωνα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις, λαμβάνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση να εισαχθεί το πρωί του Σαββάτου, 7 τρέχοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.Στην 48ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ- ΟΤΑ. «Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., ως πειθήνιο όργανο σπεύδει να ψηφίσει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει εισηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου, δηλώνοντας έμπρακτα την υπακοή της εν όψει της συνεδρίασης του EUROGROUP την Δευτέρα 9 Μαΐου», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα