Απειλεί με αποχώρηση η Eldorado – Παρεμβάσεις στην πολιτική καταγγέλλει ο Σταθάκης

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει οι εξαγγελίες της εταιρείας«Να επανεξετάσει τη στάση της η κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος της Eldorado«Η Eldorado Gold δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει ο ΣταθάκηςΜία εβδομάδα πριν, είχε συνάντηση με την εταιρεία ο ΜητσοτάκηςΠυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Μείζον πολιτικό ζήτημα εγείρει η απόφαση της εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει όλες τις εργασίες της στην Ελλάδα, απαιτώντας από

την κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα αποχωρήσει από τη χώρα.

Η εταιρεία καταγγέλλει κωλυσιεργία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα», ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης υπουργοί αλλά και βουλευτές έκαναν λόγο για πρωτοφανές περιστατικό επιχειρηματικής παρεμβατικότητας, οικολογική καταστροφή, αλλά και επιθετική στρατηγική της εταιρείας.

«Πρωτοφανές περιστατικό για εταιρεία που κρίνει πολιτικούς»

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης ο Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι η χώρα δεν χρειάζεται επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές, ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για «αλλεργία στα συμπεφωνημένα», ενώ ο Χρήστος Μαντάς αναφέρθηκε σε κίνηση επιθετικής στρατηγικής από πλευράς της εταιρείας.

Κίνηση τακτικής ή όχι;

Από κει και πέρα, ερωτήματα προκαλεί το χρονικό σημείο που επέλεξε η εταιρεία να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπρόσωπους των σωματείων εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» και μερικές ώρες μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Να ξανασκεφτεί τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας η εταιρεία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση, από την οποία πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι και σημείωσε πως εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, η εταιρεία σταματά τις επενδύσεις της στη χώρα μας.

Ο κ. Μπερνς τόνισε επίσης πως η εταιρεία δικαιούται σειρά αδειοδοτήσεων τις οποίες «για άγνωστους γραφειοκρατικούς λόγους» δεν έχει λάβει και είναι αδύνατο να συνεχίσει να εκθέτει τα κεφάλαιά της σε ένα σαθρό περιβάλλον.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Τις τελευταίες ώρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα