Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Κυριακή για την επίτευξη συμφωνίας

Ο στόχος της Κυριακής ετέθη χθες, Πέμπτη, από την ελληνική κυβέρνησηΈχει επιτευχθεί συμφωνία για 7-8 μεγάλα ζητήματαΑνά θεματική ενότητα οι συζητήσεις από δω και πέρα

Με την πιθανή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης έως την Κυριακή, όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή χθες, ανοίγει ο δρόμος για την επισφράγιση μιας «συνολικής συμφωνίας» με τους δανειστές μέσα στον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω σε συγκεκριμένα κείμενα, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των θεμάτων έχει κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

«Και οι δύο πλευρές

έχουν δώσει οδηγίες να “καθαρίζεται” το κείμενο, για να μείνουν μόνο βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής», σημείωνε χθες κυβερνητικός παράγοντας. Εξηγούσε μάλιστα πως «λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι γι’ αυτά μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία».

Τι συζητήθηκε χθες – Ενημερώθηκε ο Τσίπρας

Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, διάρκειας 1,5 ώρας, , συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα).

Πρόσθεσε δε, πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή.

Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια οι υπουργοί ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα.

Ανά θεματική ενότητα οι συζητήσεις

Το ΔΝΤ επιμένει σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε μετά και τις χθεσινές συναντήσεις πως «δεν νομίζω ότι έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία». Χθες συζητήθηκαν κυρίως οργανωτικά θέματα, ωστόσο, η κλεψύδρα μετρά πλέον αντίστροφα και θα πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται ανά θεματική ενότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα