Αντιδράσεις και «απ’ έξω» για την άδεια στον Κουφοντίνα από ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία

Εντός και εκτός αντιδράσεις για την άδειαΠροσβολή στη μνήμη των θυμάτων, λένε οι τρεις χώρεςΈντονες οι αντιδράσεις σε διπλωματικούς κύκλους

Μπορεί η χορήγηση 48ωρης άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, να έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, και έξω όμως από τη χώρα, η είδηση της άδειας προκάλεσε το μένος.

Δείτε επίσης: Με άδεια από τον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση (εικόνες –

video)

ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, οι χώρες δηλαδή που υπήκοός τους έχει δολοφονηθεί από τη 17Ν έσπευσαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση αυτή.

Δείτε επίσης: Ο πολιτικός κόσμος σχολιάζει τη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Αρχικά ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ με μία ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε απογοητευτική την απόφαση άδειας στον καταδικασμένο τρομοκράτη, αναρτώντας και μία φωτογραφία των αμερικανών θυμάτων της οργάνωσης.

I add my voice to those from across Greece’s political spectrum deploring prison council decision to release a convicted terrorist, murderer & N17 leader. Our democracies rest on independent judicial institutions, but today’s furlough dishonors the victims memory & their families pic.twitter.com/KuYp831GMP

— Geoffrey Pyatt (@USAmbGreece) 9 Νοεμβρίου 2017

Την καταδίκη της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε και το State Department, η εκπρόσωπος του οποίου, Χέδερ Νάουερτ, καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας πως «θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ».

Δείτε επίσης: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την ανησυχία του για την άδεια στον Κουφοντίνα

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Βρετανία: Απογοητευόμαστε και σεβόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων

Τη βαθύτατη απογοήτευσή της για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, εξέφρασε και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Δείτε επίσης: «Βαθύτατα απογοητευμένη» η βρετανίδα πρέσβης για την άδεια στον Κουφοντίνα

Η βρετανίδα διπλωμάτης έκανε μάλιστα τη σχετική ανάρτηση της στο Twitter στα ελληνικά και την συνόδευσε με την φωτογραφία από μία πλάκα η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2000.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητεύμενοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων. pic.twitter.com/QOVIRQCjQP

— Kate Smith (@KateSmithFCO) 9 Νοεμβρίου 2017

Στην ανάρτηση της η Κέιτ Σμιθ αναφέρει: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Τουρκία: Τεράστια έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας: Μάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο δεύτερος τη τάξει της τρομοκρατικής οργάνωση 17 Νοέμβρη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, ακολούθου Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, βγήκε από τη φυλακή σήμερα για περίοδο δύο ημερών. Πώς ένας τρομοκράτης, έχει την ευκαιρία να κάνει χρήση ενός τέτοιου κανονισμού;».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «τεράστια έλλειψη σεβασμού» προς τη μνήμη των τούρκων διπλωματών.

Δείτε επίσης: Στο σπίτι του στον Βαρνάβα Αττικής ο Κουφοντίνας (video)

Δείτε επίσης: «Δίκαιη η 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα», τονίζει η Κούρτοβικ (video)

Δείτε επίσης: Σφοδρή σύγκρουση Κοντονή – Μπακογιάννη στη Βουλή (video)

Δείτε επίσης: Τι προβλέπει η 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφουντίνα – Αυστηροί περιοριστικοί όροι

Keywords
Τυχαία Θέματα