Αναβάθμιση από Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε B- από CCC

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με θετική προοπτική (outlook).

O οίκος προβλέπει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να υπάρξει αστάθεια αλλά και περαιτέρω μέτρα για το χρέος ενώ εκτιμά πως το πολιτικό σκηνικό θα είναι πιο σταθερό.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση

οφείλεται στους εξής λόγους:

Θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί με σταθερό ρυθμό, στηριζόμενη από την συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος και το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, την διατηρήσιμη ανάπτυξη και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το 2020.

Η Fitch σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει το ρίσκο να υπονομευτεί η οικονομική ανάπτυξη από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά την άποψη της Fitch, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.

Τα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την πρόωρη μερική αποπληρωμή από τον ESM των σχετικά ακριβών δανείων του ΔΝΤ και περαιτέρω ελάφρυνση επί των δανείων του EFSF (ταβάνι στα επιτόκια και επιμήκυνση στις ωριμάνσεις).

Η Fitch επισημαίνει ότι το Eurogroup περιέγραψε ένα σχέδιο σύνδεσης των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη μετά το τέλος του προγράμματος. Κατά την άποψη του οίκου, αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε βιώσιμο μονοπάτι ακόμη και σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δείχνουν να μετατοπίζουν το βάρος από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους προς την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, euro2day.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα