«Ανάσα» για τη ΣΕΚΑΠ – Δεκτή η αίτηση αναστολής των προστίμων της εταιρείας (video)

Δεκτή έγινε σήμερα στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η ΣΕΚΑΠ (ασφαλιστικά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωποι της εταιρείας σχολιάζοντας την απόφαση είπαν ότι κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο, με τους εργαζόμενους να μπορούν να επιστρέψουν στη δουλεία τους αναμένοντας την οριστική απόφαση στις 17 Ιανουαρίου.

Το ιστορικό

Όταν την περασμένη Πέμπτη το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ

ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου για τελωνειακές παραβάσεις που είχαν διαπραχθεί το 2009, η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής.

Η ατομική ειδοποίηση εστάλη μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο (σ.σ. ύψους 38,2 εκατ. ευρώ τότε, 44 εκατ. σήμερα με τις προσαυξήσεις), που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τις παραβάσεις του 2009. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε ώς “εσφαλμένη νομικά” την απόφαση του Εφετείου για το πρόστιμο.

Πλέον, εκκρεμεί η υποβολή της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, η οποία -όπως διευκρίνισε ο κ. Λυκουρέζος- θα γίνει «στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Το πρόστιμο αφορά ενέργειες της χρήσης 2009, ενώ η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια της εταιρείας Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα