«Αναγκαία η βούληση όλων για συμφωνία στο Eurogroup», τονίζει ο Σταθάκης

Συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «βλέπει» ο ΣταθάκηςΣτόχος η οριστικό έξοδος από τα μνημόνια το 2018

Για νέα δεδομένα που δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ

ΜΠΕ σημειώνει ότι ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη

Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο ενώ επισημαίνει ότι τα ΕΛΠΕ, η ExxonMobil και η Total εκδήλωσαν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο και σε περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Στάθάκης ξεκαθαρίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρία Paneuropean του ομίλου Λάτση που είναι βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει συνεργασία» αλλά και ότι η εντυπωσιακή κερδοφορία της τελευταίας διετίας πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση, και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Ενέργειας εκτιμά επίσης ότι η 15η Ιουνίου που θα διεξαχθεί το Eurogroup είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο – κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί», συμπληρώνει.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από την εποχή των Μνημονίων με τη λήξη του Προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να έχει αποκαταστήσει την σταθερή και ομαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Κάτι που απαιτεί μεθοδικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν πρόκειται να γίνει με μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν.

Η έξοδος στις αγορές δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα του κράτους να εξυπηρετεί τον δανεισμό του αλλά έχει συνολικότερα οφέλη για την οικονομία, καθώς θα αποκατασταθεί η πρόσβαση και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων. Θα είναι, δηλαδή, μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας συνολικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας» δηλώνει ο Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα