Αμανατίδης: Η ποντιακή νεολαία θεματοφύλακας των αξιών και του τρόπου ζωής του Πόντου

Η τρίτη και τέταρτη προσφυγική γενιά των Ποντίων, ανταμώνει για μια ακόμη φορά, στο ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου, πραγματοποιείται το 19ο «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων».

Η ποντιακή νεολαία είναι θεματοφύλακας της παρακαταθήκης των αξιών και του τρόπου ζωής του Πόντου, αλλά και δυναμικό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, επισήμανε στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης,

ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι « η δύναμη του ποντιακού ελληνισμού εδράζεται στην άσβεστη φλόγα για τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων και της γλώσσας μας και ότι χωρίς τη συμβολή της νεολαίας σε αυτήν την προσπάθεια, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, είναι ανοιχτό «σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση και εμπέδωση των αξιών του ποντιακού ελληνισμού, στο πλαίσιο της άσκησης της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας».

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει «τα ιστορικά γεγονότα για τη γενοκτονία στα εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας να διδάσκονται έτσι ώστε όλες οι γενιές να έχουν πλήρη, αντικειμενική και τεκμηριωμένη γνώση των πραγματικών γεγονότων».

Σημείωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει κάθε δραστηριότητα που αποβλέπει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για αυτό και χαιρετίζει πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου περιλαμβάνει περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα