Αυτό είναι το τεστ που δείχνει αν έχεις έλλειψη ύπνου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με λιγότερο από επτά ώρες ύπνουΓια να καταλάβετε αν χρειάζεστε περισσότερο ύπνο κάντε το τεστ που δημιούργησε ο καθηγητής Michael Mosley

Μπορεί ο οργανισμός μας να έχει ανάγκη από 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ – και οι έφηβοι από 9 ώρες – αλλά σχεδόν κανένας δεν καταφέρνει να κοιμηθεί τόσες ώρες.

Και ενώ υπάρχουν πράγματι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν αν κοιμηθούν λιγότερο από 7 ώρες, οι περισσότεροι από εμάς δεν τα καταφέρνουν, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο Dr Michael

Mosley, μέσα από την έρευνα για τη σειρά ντοκιμαντέρ που δημιούργησε με την ονομασία «Η αλήθεια για τον ύπνο» (The Truth about Sleep).

Μέσω της έρευνας, ο καθηγητής κατέγραψε ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε περισσότερες ώρες. Αυτές είναι οι εξής:

– Να σηκωνόμαστε κάθε πρωί την ίδια ώρα

– Να περπατάμε ή να πηγαίνουμε για τρέξιμο τις περισσότερες ημέρες

– Να κάνουμε διαλογισμό

– Να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο μια με δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο

– Να αφαιρέσουμε κάθε ηλεκτρονική συσκευή από το υπνοδωμάτιο, όπως τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό.

– Να αποφεύγουμε το αλκοόλ

– Να τρώμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Το τεστ της… έλλειψης ύπνου

Ο καθηγητής αναφέρει, επίσης, σε άρθρο του στο BBC ότι με το παρακάτω τεστ μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν έχει έλλειψη ύπνου ή όχι.

Ξαπλώστε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο νωρίς το απόγευμα, απλώνοντας το ένα σας χέρι ώστε να προεξέχει από το κρεβάτι ή τον καναπέ. Κρατήστε στο χέρι σας ένα κουτάλι και τοποθετήστε στο πάτωμα από κάτω του έναν μεταλλικό δίσκο. Δείτε τι ώρα είναι και κλείστε τα μάτια.

Όταν σας πάρει ο ύπνος, το κουτάλι θα πέσει από το χέρι σας επάνω στον μεταλλικό δίσκο και ο ήχος θα σας ξυπνήσει. Δείτε και πάλι τι ώρα είναι.

Πόσα λεπτά μεσολάβησαν από τη στιγμή που κλείσατε τα μάτια μέχρι τη στιγμή που ξυπνήσατε;

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε μόλις 5 λεπτά, τότε η έλλειψη ύπνου είναι σοβαρή και πρέπει να βρείτε άμεσα λύσεις για περισσότερη και πιο ποιοτική ξεκούραση.
– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε 10 λεπτά, η κατάστασή σας είναι ελαφρώς ανησυχητική και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε 15 λεπτά ή και περισσότερο, τότε είστε μια χαρά!

Μια πιο απλή προσέγγιση είναι να κάνετε το τεστ χρησιμοποιώντας το ξυπνητήρι του κινητού σας. Προγραμματίστε το να χτυπήσει σε 15 λεπτά και δείτε αν θα έχετε αποκοιμηθεί μέχρι να το ακούσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα