Αφιέρωμα στον Τζωρτζ Γκέρσουιν από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες συναυλίες στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018, αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν.

Από τις 6 έως και τις 25 Νοεμβρίου, το εν λόγω Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης,

πλημμυρίζει την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ από τους ήχους του «βασιλιά των οργάνων» και παρακολουθεί την περιπετειώδη σχέση του πιάνου με την τζαζ στον 20ό αιώνα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ

24, 25 Νοεμβρίου 2018

Συμμετέχουν: Αντώνης Ανισέγκος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος , Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο), Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος), επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ)

Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Λίγα λόγια για τον μεγάλο συνθέτη

Ο Τζορτζ Γκέρσουιν (George Gershwin, 1898 – 1937) ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους αμερικανούς συνθέτες όλων των εποχών, με πολλά έργα για το μουσικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Η συμβολή του στη διαμόρφωση της τζαζ στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1920 θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

Αν και έφυγε πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 38 χρόνων, άφησε πολλά τραγούδια που ανήκουν πλέον στο κλασικό τζαζ ρεπερτόριο, ηχογραφημένα σε πολυάριθμες εκτελέσεις και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους. Σημειώνεται ότι οι ορχηστρικές συνθέσεις του επανεκτελέστηκαν περισσότερες φορές από τα έργα οποιουδήποτε αμερικανού συνθέτη.

Στις σημαντικότερες συνθέσεις του ανήκει το κλασικό έργο για ορχήστρα και πιάνο Rhapsody in Blue καθώς και η φολκ όπερα Porgy and Bess, που αποτελεί την πρώτη αμερικανική όπερα που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα