Άχεντ Ταμίμι: Αφιέρωμα στη δεκαεξάχρονη «απειλή» του ισραηλινού στρατού (εικόνες)

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Ονομάζεται Άχεντ Ταμίμι και το Ισραήλ «είδε» στο οργισμένο βλέμμα της όλη την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Τη νύχτα της 19ης Δεκέμβρη οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της και τη συνέλαβαν επειδή είχε χειρονομήσει εναντίον δύο στρατιωτών με το βίντεο το γεγονότος να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Κατά τη σύλληψη της
Άχεντ Ταμίμι

Η χειρονομία ως απειλή

Αυτό που οδήγησε τις ισραηλινές αρχές στη σύλληψη της Άχεντ Ταμίμι δεν ήταν κάποια τρομοκρατική απειλή, ή κάποια παράνομη δράση. Το «έγκλημα» της Άχεντ ήταν ότι σε έναν έντονο διαπληκτισμό της με ισραηλινό στρατιώτη, η νεαρή γυναίκα χειρονόμησε απέναντι στους στρατιώτες, σπρώχνοντάς και χαστουκίζοντας έναν από αυτούς και απαιτώντας να αποχωρήσουν από τον χώρο.

Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη έντονα τεταμένη αφού μια ημέρα νωρίτερα ισραηλινοί στρατιώτες είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι τον 14χρονο Μοχάμεντ Ταμίμι, ξάδελφο της Άχεντ.

Ο Μοχάμεντ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και πλέον βρίσκεται σε κώμα.

O Μοχάμεντ Ταμίμι στο νοσοκομείο μετά τον βαρύ τραυματισμό του

Χειροπέδες σε όλη την οικογένεια

«Όλοι όσοι εμπλέκονται, όχι μόνο το κορίτσι, αλλά και οι γονείς της και οι γύρω τους δεν θα ξεφύγουν από αυτό που τους αξίζει», δήλωσε ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν μετά τη σύλληψή της. «Όποιος ξεφεύγει από τα όρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συλλαμβάνεται τη νύχτα», συνέχισε.

Η Άχεντ συνελήφθη τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, όμως η επίθεση των ισραηλινών αρχών στην οικογένεια δεν έληξε εκεί.

Μια ημέρα αργότερα, όταν η μητέρα της Άχεντ, Ναριμάν Ταμίμι επιχείρησε να την επισκεφθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, οι αρχές του Ισραήλ συνέλαβαν και την ίδια. Τη σύλληψη της Ναριμάν, ανακοίνωσε μέσω facebook ο σύζυγός της και πατέρας της Άχεντ, Μπάσεμ Ταμίμι.

Ο Μπάσεμ, η Ναριμάν και η Άχεντ Ταμίμι

Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν και τον ίδιο μια ημέρα αργότερα, όταν πήγε να παρακολουθήσει την απολογία της κόρης του σε ισραηλινό στρατοδικείο. Ο Μπάσεμ Ταμίμι αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Παράλληλα, οι αρχές του Ισραήλ συνέλαβαν και μια ακόμη νεαρή γυναίκα, την ξαδέλφη της Άχεντ, Νουρ Ταμίμι, 21 ετών. Η αντικατοχική δράση της Νουρ είναι επίσης έντονη.

Γιατί ενοχλεί τόσο η Ταμίμι

Τα φιλοϊσραηλινά μέσα την αποκαλούν «Σίρλεϋ Τέμπλ» υποστηρίζοντας ότι τα video στα οποία κυριαρχεί η Ταμίμι και κάνουν τον γύρο του κόσμου, είναι στημένα. Τα εντάσσουν στο αυθαίρετο αφήγημα του “Pallywood” (κατά το Holywood) κάνοντας λόγο για προσπάθεια των Παλαιστινίων να κερδίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η οργή της Άχεντ όμως δεν φαίνεται να προκύπτει από κάποιο υποκριτικό ταλέντο. Η ίδια προέρχεται από μια οικογένεια αγωνιστών της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης.

#Ahd_Tamimi the girl from Palestine kidnapped by the Israeli Army this morning. pic.twitter.com/Nhb2KCTsqm

— Shehab News (@ShehabAgencyEn) 19 Δεκεμβρίου 2017

«Οι Ταμίμι έχουν υπάρξει στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή. Το χωριό τους στην περιοχή Νάμπι Σάλεχ έχει αρπαγεί από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι εκείνοι που προστατεύουν τη συγκεκριμένη κλοπή», δηλώνει στο Newsweek ο Γιούσεφ Μουνάγιερ, διευθυντής της αμερικανικής καμπάνιας για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Η στρατιωτική ισραηλινή καταστολή των διαδηλώσεων των χωρικών έχει αφήσει πολλά μέλη της οικογένειας Ταμίμι τραυματισμένα, νεκρά και φυλακισμένα σε όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εγκλήματα, η Άχεντ, μια νεαρή γυναίκα έχει κατηγορηθεί από τους Ισραηλινούς ως προβοκάτορας για το γεγονός ότι είχε το “θράσος” να χαστουκίσει έναν ένοπλο ισραηλινό στρατιώτη», καταλήγει ο Μουνάγιερ.

Από νωρίς στον αγώνα για τη λήξη της κατοχής

Η πορεία της Άχεντ ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το χωριό της, το Νάμπι Σάλεχ, που είναι ένα από τα πολλά σημεία της Δυτικής Όχθης όπου κατασκευάζονται οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων.

Μερικά στοιχεία για τη στρατηγική των παράνομων ισραηλινών εποικισμών μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα του altsantiri.gr για τη διαμάχη της Ιερουσαλήμ.

Η Άχεντ, έχοντας μεγαλώσει με αυτά τα δεδομένα, έχει αναπτύξει μια έντονη περιφρόνηση των πάνοπλων ισραηλινών στρατιωτών.

Η Άχεντ έχει φωτογραφηθεί σε πολύ μικρότερη ηλικία να δαγκώνει το χέρι ενός στρατιώτη στην προσπάθειά της να τον υποχρεώσει να απελευθερώσει ένα νεαρό άοπλο αγόρι.

Στην ίδια περίπου ηλικία, μαζί με άλλα παιδιά η Άχεντ είχε απαθανατιστεί να φωνάζει εξοργισμένη σε ομάδες στρατιωτών που γελούσαν αμήχανα, αναγκάζοντάς τους τελικά να αποχωρήσουν προσωρινά από την περιοχή, καθώς η εικόνα απομυθοποιούσε την «εικόνα» του ισραηλινού στρατού.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης η Άχεντ επιτέθηκε φραστικά σε ομάδα ισραηλινών γυναικών αστυνομικών, ενώ η φωτογραφία όπου η ίδια υψώνει περιπαικτικά το μεσαίο της δάχτυλο στις στρατιωτικούς έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η Άχεντ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα. Έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής και έχει κάνει ομιλίες σχετικές με την ισραηλινή κατοχή στην Τουρκία, την ΕΕ και τη Νότια Αφρική. Μάλιστα η ίδια έχει δεχτεί πρόσκληση σε επίσημο δείπνο από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Εργντογάν.

22 Δεκεμβρίου: #FreeAhedTamimi

Η σημερινή ημέρα (22 Δεκεμβρίου) έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι, αλλά και όλων των ανήλικων Παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Μέχρι σήμερα κρατούνται 311 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές. Εκατόν τριάντα από αυτά τα παιδιά έχουν προσαχθεί από την ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου προετοιμάζονται δυναμικές αντιδράσεις για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μόντρεαλ, το Βερολίνο, την Αθήνα και το Μιλάνο και σε άλλες πόλεις.

Παλαιστινιακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο καλούν στη μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις αλλά και σε χρήση του hashtag #FreeAhedTamimi που ήδη έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ανάμεσα σε όσους εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Άχεντ Ταμίμι είναι και ο επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από ένα εξάχρονο παιδί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Ο Κόρμπιν τόνισε ότι κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να φυλακίζεται επειδή διεκδικεί τα δικαιώματά του.

This 6 year old girl asked Jeremy Corbyn about the arrest of the Palestinian teenager Ahed Tamimi, famous for standing up to Israeli soldiers pic.twitter.com/LvoIXtc0no

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) 21 Δεκεμβρίου 2017

Πηγές: Newsweek, AlJazeera, The Washington Post, Shehab News Agency, Haaretz, Samidoon.net,

Keywords
Τυχαία Θέματα