Reuters: Δυσκολεύει η παραμονή Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Μετά το σάλο που ξέσπασε από τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, για τον ευρωπαϊκό Νότο και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν σε ποτά και γυναίκες, ο ολλανδός πολιτικός θα πρέπει να μην ελπίζει πολύ στη διατήρηση της θέσης του ενώ παράλληλα ένα σημαντικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

Γνωστός για σταθερή γραμμή του σχετικά με τους όρους διάσωσης για την Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρο φαβορί μέχρι αυτή την εβδομάδα για να παραμείνει στη θέση του,

μετά τις ολλανδικές εκλογές, μέχρι η τρέχουσα θητεία του να λήξει τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα ανατράπηκαν μετά από συνέντευξη στην οποία ο Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια αν σπαταλούν τα χρήματά τους σε «ποτό και γυναίκες», προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

«Είναι κάτι παραπάνω από μια καταιγίδα σε ένα φλυτζάνι τσαγιού, επειδή έχει πολλούς εχθρούς στο νότο, οι οποίοι περίμεναν κάτι τέτοιο ώστε να το χρησιμοποιήσουν εναντίον του», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα εκτιμά, την ίδια ώρα, ότι τυχόν απομάκρυνσή του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις για την ελληνική αξιολόγηση, καθώς το Eurogroup θα βρεθεί «ακέφαλο» και θα εισέλθει σε περίοδο εσωστρέφειας.

Πάντως, ένας εκ των πιθανών διαδόχων, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος. Αρκετές πιθανότητες παράλληλα, συγκεντρώνει και ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάντσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα