O Τραμπ παραδέχεται ότι έδωσε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία (εικόνες)

Ο Τραμπ έδωσε στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας πληροφορίες που θεωρούνται άκρως απόρρητες και αφορούν στο Ισλαμικό ΚράτοςΤα tweets του προέδρου που επιβεβαίωσαν τις φήμεςOι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, τονίζει η Washington PostΤο χρονικό της υπόθεσης

Με δύο tweets του ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε δημοσίως ότι έδωσε μυστικά του κράτους των ΗΠΑ

στη Ρωσία.

Σε μία άκρως επικίνδυνη κίνηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλος, χωρίς να φαίνεται καν μετανιωμένος ή έστω ανήσυχος.

Το χρονικό μέσα από τα αμερικανικά Μέσα

Την Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, κοινοποίησε στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, πληροφορίες που θεωρούνται άκρως απόρρητες και αφορούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την Washington Post, αρκετά ανώτερα στελέχη, «νυν και πρώην» αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο αυτό στις 11 Μαϊου, κοινοποίησε μυστικές πληροφορίες τόσο ευαίσθητες τις οποίες δεν γνωρίζουν ούτε οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, θέτοντας σε κίνδυνο πληροφοριοδότες των αμερικανών.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει το ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Οι κομπασμοί του Τραμπ – Δεν έχει φίλτρο, λένε αξιωματούχοι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Λαβρόφ, ο Τραμπ εμφανίστηκε να κομπάζει για τις πληροφορίες που κατείχε όσον αφορά τη δράση του ΙΚ και των επερχόμενων απειλών.

Μάλιστα ένας αξιωματούχος, ανέφερε στο Reuters ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν έχει φίλτρο» και ότι «λέει ότι σκεφτεί, χωρίς πολλή σκέψη».

Άλλες επίσημες πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση του Τραμπ ως ατυχή, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχεται την Τρίτη στο γραφείο του τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο φόβος για νέα απειλή και τα αυστηρά μέτρα προστασίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Αμερικανικές πηγές αποκάλυψαν ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή Αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας αμερικανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή ανέφερε ότι μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει βρει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

Η παραδοχή Τραμπ

Με δύο tweet στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχεται την Τρίτη το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ότι οι φήμες που αναπαράχθηκαν από τα αμερικανικά μέσα είναι αληθινές.

Keywords
Τυχαία Θέματα