O κυκλώνας Ίρμα σαρώνει τη Φλόριντα – Εικόνες καταστροφής σε μία πόλη «φάντασμα» (video)

Πόλη φάντασμα το ΜαϊάμιΧωρίς ρεύμα χιλιάδες κάτοικοι γύρω από το ΜαϊάμιΣε κατάσταση συναγερμού τρεις επαρχίες στην ΚούβαLive μετάδοση από το CNNΠερισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ηλεκτρικό

Ο τυφώνας Ιρμα έφτασε στη Φλόριντα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Κούβα.

Το λεγόμενο “μάτι” του κυκλώνα Ίρμα άρχισε ν’ απομακρύνεται από τις νότιες περιοχές της Φλόριντα, σύμφωνα με το μετεωρολογικό κέντρο παρακολούθησης στις ΗΠΑ (NHC).

Αυτή την ώρα ο Ίρμα κινείται

βόρεια-βορειοδυτικά στην Φλόριντα, με ταχύτητα 12,8 χλμ. Η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που τον συνοδεύουν φτάνει στα 209,2 χλμ την ώρα.

Η πορεία του κυκλώνα Ίρμα προς τα δυτικά, είναι “το χειρότερο σενάριο” για μερικές από τις κομητείες στην Φλόριντα, δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA).

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Φλόριντα, σύμφωνα με την εταιρία διανομής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας (Florida Power & Light).

Just getting more windy… @JustonStrmRider pic.twitter.com/EvdeXKJCMJ

— Simon Brewer (@SimonStormRider) 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σήμερα διαδοχικά στο τηλέφωνο για το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα με τους κυβερνήτες των πολιτειών, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Τενεσί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραμπ, μίλησε πολλές φορές τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριντα Ρικ Σκοτ, αλλά και Γερουσιαστές.

Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,” δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.
Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: “Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο.”

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η ταχύτητα του κυκλώνα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός κυκλώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Surge coming up ! #KeyWest #irma pic.twitter.com/iQBGH7yrif

Mike Theiss (@MikeTheiss) 10 Σεπτεμβρίου 2017

Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Rough conditions north side of #KeyWest from #Irma. Our building is strong. Still no power. pic.twitter.com/8U1ULokmfJ

NAS Key West (@NASKeyWest) 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ένας άντρας πιστεύεται ότι είναι το πρώτο θύμα

Ένας άντρας που έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα με την εμπλοκή ημιφορτηγού, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο θύμα του κυκλώνα Ίρμα, στην Φλόριντα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πόλη φάντασμα το Μαϊάμι

Το Μαϊάμι μοιάζει με πόλη – φάντασμα. Οι δρόμοι του είναι άδειοι καθώς οι κάτοικοί του υπάκουσαν στις απανωτές προειδοποιήσεις των Αρχών να φύγουν πριν είναι αργά.

Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της Φλόριντα, δηλαδή 6,3 εκατ. άνθρωποι διατάχτηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες κάτοικοι γύρω από το Μαϊάμι

Όπως αναφέρει το Fox News, περίπου 30.000 άτομα έχουν μείνει στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα κυρίως σε περιοχές γύρω από το Μαϊάμι και το Φορντ Λοντερντάλ, καθώς ήδη οι άνεμοι από την Ιρμα έχουν αρχίσει να χτυπούν την περιοχή.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00.

Σε κατάσταση συναγερμού τρεις επαρχίες στην Κούβα

Ως το απόγευμα σήμερα η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις από το CNN:

Keywords
Τυχαία Θέματα