Εξεταστική για Υγεία: Ο Σαλμάς απείλησε με αγωγές όσους κάνουν «άβολες» ερωτήσεις

«Το ιατρείο με τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις ήταν της γυναίκας μου»Απείλησε με αγωγές όποιον του κάνει ερωτήσεις που δεν τον βολεύουν«Να καταθέσετε όσες αγωγές θέλετε», απάντησαν τα μέλη της ΕπιτροπήςΑρνήθηκε ότι προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο ύφους 825.000 ευρώΈκανε παρουσίαση όλων των ιατρικών βελόνων του ιατρείου

Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις αναντίρρητες ευθύνες του πρώην αν. υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, και του πρώην υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για μεθοδεύσεις στη διεκπεραίωση

των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων διαγνωστικού χαρακτήρα που προκάλεσαν ζημία τουλάχιστον 825.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο πρώτος καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή.

Η μάχη με τις φαρμακοβιομηχανίες

Με αυτοαναφορικές αναδρομές για την πολιτική του συνδρομή και το κοινωφελές του έργο ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Μάριος Σαλμάς. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε με την πολιτική του συνεισφορά -κυρίως κατά την υπουργική του θητεία, διηγούμενος παράλληλα τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ασθενείς αλλά και ότι διδάσκει άνευ τιμήματος στο Πανεπιστήμιο.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς μάθατε για τη Νovartis που ήταν και η αφορμή για την εξεταστική;», ενώ πρόσθεσε πως επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη.

Για το θέμα των αρθροσκοπήσεων, χαρακτήρισε συκοφαντικό το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ που ανέδειξε το θέμα και συμπλήρωσε πως η υπόθεση εξετάζεται όπως κάθε περίπτωση που φέρεται να προκλήθηκε ζημία για το δημόσιο. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως αυτός ήταν και ο λόγος που προκλήθηκε η εισαγγελική έρευνα, προσθέτοντας πως κανένας άλλος φορέας του Δημοσίου δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Απειλές

Τα αίματα «άναψαν» όταν ο εξεταζόμενος προειδοποίησε πως αν δεχτεί ερωτήσεις που τον θίγουν ή ακούσει αξιολογικές κρίσεις που τον μειώνουν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές αν δεν ανακαλεστούν όσα τον προσβάλλουν. Τα λεγόμενα του Μάριου Σαλμά εξελήφθησαν ως απειλή από τα μέλη της πλειοψηφίας, με την αντίδρασή τους να εκφράζουν οι κ.κ. Λάππας, Καββαδία και Μορφίδης. «Να καταθέσετε όσες αγωγές θέλετε» αντέτεινε σε έντονο ύφος ο Σπύρος Λάππας, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να παρεμβαίνει για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο εξεταζόμενος υποστήριξε πως δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο και πως το ιατρείο -που κατά τα λεγόμενά του δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο αλλά είναι της γυναίκας του- έλαβε το ποσό των 276.458 ευρώ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και πως το ποσό των 825.000 ευρώ ζημίας του Δημοσίου δεν ισχύει.

Εν συνεχεία, ο κ. Σαλμάς αποφάσισε να κάνει παρουσίαση ιατρικών οργάνων αλλά και γραφημάτων για την εξέταση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, προκαλώντας αμηχανία στα μέλη της Επιτροπής γιατί παρουσίαζε όλων των ειδών τις ιατρικές βελόνες που χρησιμοποιούνται.

Φταίνε τα ΚΕΝ

«Πιστεύετε ότι η κοστολόγηση ήταν σωστή;» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, με τον μάρτυρα να απαντά πως πιστεύει ότι ήταν λάθος η καινούρια κοστολόγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή και πως εν ολίγοις ήταν λάθος η κοστολόγηση μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε δε, ότι ούτε η θεραπευτική αρθροσκόπηση απαιτεί νοσηλεία, επικαλούμενος έγγραφα και μελέτες από ορθοπεδικές ακαδημίες των ΗΠΑ για να στηρίξει το επιχείρημά του.

Σχετικά με τις σφοδρές αντιρρήσεις από υπηρεσίες υπουργείου για το ότι δεν μπορεί να κοστολογηθεί με ΚΕΝ μία ιατρική πράξη σε ιδιωτικό ιατρείο και το κατά πόσο πάσχει από άποψη νομιμότητα, ο εξεταζόμενος αποκρίθηκε παρουσιάζοντας το σχήμα διακυβέρνησης επί ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, καθότι ισχυρίστηκε πως ο εκάστοτε υπουργός Υγείας θα μπορούσε να έχει ανακαλέσει την απόφαση του ΚΕΣΥ χωρίς την γνωμοδότησή του. «Νόμο κάνεις και το καταργείς το ΚΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να παρεμβαίνει κριτικάροντας τα λεγόμενα του μάρτυρα: «Μπορεί να καταργήσει το ΚΕΣΥ για πλάκα…».

Για τη σχέση που έχει με το διαγνωστικό κέντρο που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του είπε αρχικά ότι «συστεγάζονται», ενώ έπειτα διευκρίνισε πως είναι συγγενείς του οι μέτοχοι του διαγνωστικού και ειδικότερα πρόκειται για τη γυναίκα του και για τον γαμπρό του που έχει παντρευτεί την πρώτη του ξαδέρφη.

Όσον αφορά το αν είναι σύννομο να συστεγάζεται το ιατρικό του γραφείο με το διαγνωστικό κέντρο, δεν απάντησε ευθέως αλλά επέρριψε ευθύνες για λανθασμένους χειρισμούς από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιώντας εκ παραδρομής α’ πληθυντικό για το διαγνωστικό κέντρο θέλησε να εξηγήσει και το λόγο που παραβρέθηκε στην εσωτερικού τύπου διαδικασία με φορείς του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας για σύναψη σύμβασης με το διαγνωστικό κέντρο των συγγενών του. Η αιτιολογία του κ. Σαλμά ήταν πως οι κατευθύνσεις που έπαιρνε από τον ΕΟΠΥΥ άλλαζαν συνεχώς και πως έδωσε το «παρών» για να εκφράσει την αγανάκτηση των μετόχων, οι οποίοι συμπτωματικά είναι και συγγενείς του.

Πηγή: documento.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα