LIVE: Στα ύψη η αντιπαράθεση για τα νέα μέτρα – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Αποβολή της ΧΑ από τη συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα η ΟλομέλειαΑύριο Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορίαΈνσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η ΝΔ, η οποία όμως απορρίφθηκεΥψηλοί τόνοι από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους

Στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο για την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Θεσμοί.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου υπέβαλε με την έναρξη της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ένσταση η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού

Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

Αντίστοιχο θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ. Καρράς.

Αναλυτικά, τα όσα είπαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Μαντάς: Τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους

Για υποκρισία και φτηνή επιχειρηματολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλες οι συντάξεις θα περικοπούν, αφού τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους.

Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τη θέση της χώρας. «Πού βρίσκεται αυτή η χώρα ας αναλογιστούμε, πώς βρεθήκαμε στην άκρη του τοίχου με το πιστόλι στον κρόταφο και πώς κάναμε τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 και πώς από τότε προσπαθούμε με αγωνία, επιμονή, με όση έννοια μπορούμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή να ανοίξουμε έναν δρόμο», ανέφερε ο κ. Μαντάς και συμπλήρωσε: «Ναι! παίρνουμε δύσκολα μέτρα, αλλά αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση τι θα γινόταν ακριβώς; Σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είναι μία δύσκολή μάχη, ότι δεν τελειώνει εδώ, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας που ελπίζουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ελπίζουμε και στις 22 του μήνα, είναι δυνατόν πραγματικά να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το χρέος».

«Νομίζουμε ότι ανοίγουμε μία μικρή δυνατότητα για να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια και να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της και στον λαό να δώσουμε μία ορατή ελπίδα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Βορίδης: Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος

«Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος και όχι με την τήρηση του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, προσθέτοντας ότι μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά.

«Είναι αξιοθρήνητη η αιτιολογία σας ότι κόβετε τις συντάξεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συνιστώντας στην κυβερνητική πλειοψηφία «για την τιμή των όπλων», «να πράξει το ηθικό της καθήκον απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά και στους ανθρώπους που τους κόβει τις συντάξεις», παίρνοντας πίσω «αυτήν την απαράδεκτη διάταξη», λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Κουτσούκος: Με αυτές τις περικοπές γίνεται σφαγιασμός των προσδοκιών που μας καλλιέργησε ο κ. Κατρούγκαλος

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Δεν ακούσαμε ότι έχει στοιχειωδώς μία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ή άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είχαμε παλιότερα, εν προκειμένω του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που να τεκμηριώνει αυτές τις περικοπές», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως «με αυτές τις περικοπές γίνεται σφαγιασμός των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Κατρούγκαλος και των ψευδολογιών, και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ, πάρτε τώρα τις αποφάσεις σας». Ζητάμε την αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 1,2,15,58 και καλούμε την πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της, σημείωσε.

Παφίλης: Όταν έκοβε συντάξεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πως η ουσία είναι ότι πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούσε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Όταν έκοβε συντάξεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας και κατέφευγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση άλλαξαν, απλώς, οι ρόλοι», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, υποστηρίζοντας πως «o κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι και ποιους υποστηρίζει αυτό το αστικό Σύνταγμα και ποια πολιτική υπηρετούν οι κυβερνήσεις -οι μεν και οι δε- απέναντι στους εργαζόμενους και να βάλει πλώρη για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Αμυράς: Είστε η κάθε λέξη του μνημονίου

Το Ποτάμι, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Γιώργου Αμυρά, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά μέτρα.

«Το Ποτάμι θεωρεί άκρως αντισυνταγματικά τα άρθρα του μνημονίου 4,1,2,15 και 58, και, προσέξτε, δεν είστε η κάθε λέξη του Συντάγματος, είστε η κάθε λέξη του μνημονίου», τόνισε ο κ. Αμυράς. Υπέδειξε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας «ότι η Κύπρος ανακοίνωσε χθες αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,3%, την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ύφεση κατά 0,5%. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι σε ιστορικό χαμηλό στα 45 δολάρια το βαρέλι και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι σε ιστορικό ανόδου».

Μεγαλομύστακας: Αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο, το δεύτερο που φέρατε ως κυβέρνηση, κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους και δεν βλέπουμε να προστατεύεται καμία ευπαθής ομάδα, δεν πασχίζετε για την ανάπτυξη, θα οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και η θέση της Ένωσης Κεντρώων ταυτίζεται με αυτήν τη θέση», είπε ο Αν. Μεγαλομύστακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι, έπειτα από αναλυτική συζήτηση στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να προστρέξει στα πρακτικά και έπειτα από εισήγησή του, η Διάσκεψη των Προέδρων, με ομοφωνία, αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια τον αποκλεισμό της συμμετοχής των βουλευτών-μελών της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας επί του πολυνομοσχεδίου.

Η απόφαση της Διάσκεψης ελήφθη με ομοφωνία, αφού υπήρξε αντίκρουση της σχετικής πρότασης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Διάσκεψη, από την οποία στην συνέχεια αποχώρησε. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 81) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ενδεχόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες με τις οποίες θα κλείσει η διαδικασία, όχι στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο.

«Έχει γίνει απολύτως σαφές από τη συζήτηση, η οποία έγινε στις συνεδριάσεις των επιτροπών, χθες και προχθές, και από την αντίστοιχη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, ότι τόσο η απόφαση των επιτροπών με την οποία δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όσο και η προτεινόμενη σήμερα προς την Ολομέλεια απόφαση, που αφορά το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη, η οποία δόθηκε, μετά το πέρας όλων θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, εκ μέρους όλης της παράταξης.

Δυστυχώς τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν, δεν είναι μεμονωμένο με την ευθύνη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων, την πρόσφατη πενταετία, που πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας.

Παρακαλώ πολύ και επειδή δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τη δουλειά μας στο νομοσχέδιο, καλώ το Σώμα να συμφωνήσει επί της πρότασης δι΄ανατάσεως της χειρός» είπε ο Νίκος Βούτσης.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, καθώς η Χρυσή Αυγή δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, καταθέτοντας τροπολογία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά εν τω μεταξύ η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Keywords
live, νέα, συνταγμα live, νεα μετρα, τα νεα, ενσταση, χρυση αυγη, βουλη, υφίσταται, λοβερδος, συριζα, χρεος, συνταγμα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, μνημονιο, κυπρος, αεπ, ελστατ, πετρελαιο, ελλαδα, ψηφοφορία, ΦΠΑ, κινηση στους δρομους, Αμυρας, σταση εργασιας, αυξηση φπα, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, αξιολογηση, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, πολυνομοσχεδιο, αεπ, αυγη, δουλεια, ελστατ, θεμα, κυπρου, υφεση, ψεμα, ωρα, αγωνια, αυξηση, αρθρα, αρθρο, βοριδης, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, δοθηκε, εγινε, αιθουσα, ειπαν, ειπε, εκθεση, εκθεσεις, εννοια, ευθυνη, ευκλειδης, ιδια, υφίσταται, θεοδωρα, ηθικο, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λογο, ομαδα, ουσια, παφιλης, πεμπτη, πλωρη, ρυθμισεις, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σωμα, τιμη, τουρισμος, χρηστος, χρυση, ψηφοφορία, ιωαννης, δικαιωμα, ενωση, χωρα, μελετη, ποδια, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα