Γαλλικές εκλογές: Μακράν πρώτος ο Μακρόν – Ανακούφιση στην Ε.Ε. (εικόνες – video)

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας κέρδισε με 64,88% (με καταμετρημένο το 92% των ψήφων). Η Λεπέν πήρε 35,12%Το προβάδισμα του Μακρόν είναι μεγαλύτερο από αυτό των δημοσκοπήσεων Η Μαρίν Λεπέν καταγράφει ποσοστό ρεκόρ για την ακροδεξιά στη Γαλλία Ο Μακρόν είναι ο νεότερος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν.

Με

καταμετρημένο το 92% των ψήφων, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακηρύσσει επισήμως νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 64,88%.

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται, έτσι, ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.

Η Μαρίν Λεπέν παίρνει ποσοστό 35,12%, ενώ η αποχή ανήλθε στο 24,82% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο.

Αναλυτικά, όλες οι εξελίξεις γύρω από την εκλογή Μακρόν:

02:00 «Η Ένωση Κεντρώων υποδέχεται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη και εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας», δηλώνει σε ανακοινωσή της η Ένωση Κεντρώων

01:20 Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Εμανουέλ Μακρόν παίρνει 64,88%, ενώ η Μαρί Λεπέν 35,12%

00:56 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 00:49 (ώρα Ελλάδας), ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε λαμβάνοντας 19.844.019 ψήφους ή το 65,52% ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 10.442.429 ψήφους, ή το 34,48%. Η αποχή ανήλθε στο 24,82%, τα λευκά ψηφοδέλτια ήσαν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.

00:45 Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το En Marche!, και οι σύμμαχοί του αναμένεται να επικρατήσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την εκλογή του κεντρώου πολιτικού στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

00:20 «Η εκλογή Μακρόν είναι ευκαιρία για την Ευρώπη», δήλωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, συγχαίροντας τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νίκη του Μακρόν αποτέλεσε ξεκάθαρη απόρριψη μιας επικίνδυνης αμφισβήτησης της Ευρώπης

00:00 O Εμανουέλ Μακρόν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στην Χαρά» του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Υποσχόμενος να μην υποχωρήσει και να μην παραχωρήσει «τίποτε στον φόβο» ούτε «στον διχασμό», ο 39χρονος Μακρόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών (11η/18η Ιουνίου) και τόνισε ότι η χώρα «ευελπιστεί και αξίζει» να υπάρξει μια «πλειοψηφία της αλλαγής».

«Αυτή την πλειοψηφία της αλλαγής, αυτήν περιμένω από εσάς μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες», επέμεινε στην επινίκια ομιλία του.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε κανένας να μην έχει λόγο ποτέ ξανά να ψηφίσει τα άκρα», είπε εξάλλου ο Μακρόν, αναφερόμενους στους πολίτες που ψήφισαν την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, την Μαρίν Λεπέν.

«Η Ευρώπη και ο κόσμος περιμένουν από εμάς να υπερασπιστούμε το πνεύμα του Διαφωτισμού», είπε ακόμα ο Μακρόν και πρόσθεσε «δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στον φόβο, δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στον διχασμό».

«Το καθήκον μας είναι τεράστιο. Θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε, από αύριο και μπρος, μια αληθινή πλειοψηφία, μια ισχυρή πλειοψηφία. Αυτή η πλειοψηφία για την αλλαγή είναι αυτό που ελπίζει και αυτό που αξίζει η χώρα».

Ο Μακρόν εξάλλου ευχαρίστησε εκείνους τους Γάλλους «που με ψήφισαν χωρίς να μοιράζονται τις ιδέες μου» και σημείωσε ότι «γνωρίζω ότι δεν πρόκειται για μια εν λευκώ επιταγή».

23:28 Ο πιο δημοφιλής δημοσιογράφος της Γαλλίας, Στεφάν Μπερν, στους πανηγυρισμούς για την νίκη Μακρόν

23:57 Ο δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι), χαιρέτισε σήμερα την «πολύ όμορφη νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν, «εκείνην των δημοκρατικών αξιών», δηλώνοντας παράλληλα ότι θα «υποστηρίξει» τους υποψηφίους της δεξιάς και του κέντρου στις βουλευτικές εκλογές.

«Οι υποψήφιοι της δεξιάς και του κέντρου θα παρουσιάσουν μια πλατφόρμα που, ελπίζω, θα επιτρέψει να συνενωθούν ευρέως οι διάφορες ευαισθησίες της οικογένειάς μας∙ και θα τους υποστηρίξω», είπε ο Ζιπέ. Ανάλογα με την πλειοψηφία που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές «θα εναπόκειται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που επιβάλλεται, και θα είναι αυτή η στιγμή, βεβαίως, να αναλάβουμε με τη σειρά μας τις δικές μας ευθύνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Μπορντό.

23:52 Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε απόψε να υπάρξει «ο μέγιστος» δυνατός αριθμός «ενωτικών υποψηφιοτήτων της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές» μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές.

«Εάν η αριστερά συγκεντρώσει τις δυνάμεις της, ενωθεί μέσα στη διαφορετικότητά της, μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, να είστε βέβαιοι», τόνισε ο Αμόν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, επισήμανε την «επίδοση χωρίς προηγούμενο» την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» την οποία κατέγραψε η Μαρίν Λεπέν και τόνισε ότι θέλει να δημιουργηθεί η «βάση μιας κοινής πλατφόρμας όλης της αριστεράς για να κυβερνήσει από την 18η Ιουνίου». Ο Μπενουά Αμόν υπογράμμισε ότι «απόψε υψώσαμε ένα φράγμα στο χειρότερο» όμως «αύριο πρέπει να οικοδομήσουμε το καλύτερο».

23:48 «Μακάρι να αποτελεί μήνυμα ελπίδας…», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», αναφέρει επί λέξει ο Πάνος Καμμένος.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 7 Μαΐου 2017

23:39 Στο Λούβρο όπου και θα εκφωνήσει την ομιλία του έφτασε ο Εμανουέλ Μακρόν

23:34 «Μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εφικτή», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, καλώντας «όλους εκείνους που θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν να ενωθούν» με την Ανυπόταχτη Γαλλία για τις βουλευτικές εκλογές.

«Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να δείξουν πως έπειτα από μια ψήφο άρνησης και φόβου, είναι καιρός να κάνουμε μια θετική επιλογή», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, που κατέλαβε την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

23:20 Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δήλωσε σήμερα πως η εκστρατεία της κόρης του, Μαρίν, για τις προεδρικές εκλογές υπονομεύθηκε από τις προτάσεις της για αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι τα προβλήματα του ευρώ, της Ευρώπης, των συντάξεων που έριξαν την εκστρατεία της κυρίας Λεπέν, νομίζω», είπε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κόμμα το 2015.

23:18 Την «καθαρή νίκη» του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

23:17 Μια «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

23:13 «Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Evviva #Macron Presidente Una speranza si aggira per l’Europa

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) May 7, 2017

«H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

La vittoria di #Macron scrive una straordinaria pagina di speranza per la Francia e per l’Europa. #EnMarche! #incammino

— Matteo Renzi (@matteorenzi) May 7, 2017

Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τη Μαρίν Λεπέν. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Σαλβίνι.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, «η νίκη του Μακρόν αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί». Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

23:09 Διαμαρτυρία για το εκλογικό αποτέλεσμα πήρε βίαιη τροπή μετά από ρίψεις μπουκαλιών του πλήθους προς την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών για να τους διαλύσει.

French police deploy tear gas against protesters in Paris pic.twitter.com/AaX9mRGLOt https://t.co/geUxFlngML

— RT (@RT_com) May 7, 2017

23:08 Ο Μακρόν θα ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού την επόμενη Κυριακή.

22:48 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την «μεγάλη νίκη» του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Congratulations to Emmanuel Macron on his big win today as the next President of France. I look very much forward to working with him!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 7, 2017

22:44 Συγχαρητήρια στον Μακρόν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

22:31 Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας έδωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Ελπίζουμε στη Γαλλία, καρδιά της Ευρώπης, ώστε να αλλάξει πορεία η Ένωση και να έλθει πιο κοντά στους πολίτες της».

Felicitations @EmmanuelMacron !Nous comptons sur une France au coeur de l’Europe pour changer ensemble l’Union et la rapprocher des citoyens

— EP President Tajani (@EP_President) May 7, 2017

22:30 «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά για την εκλογή Μακρόν.

22:25 Μέσω twitter συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα διατηρήσει προς την Ελλάδα τη θετική στάση που επέδειξε η Γαλλία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε την ήττα της Λεπέν, αναφέροντας πως πρόκειται για νίκη της δημοκρατίας.

«Συγχαρητήρια στον Μακρόν. Θα συνεχίσει την θετική προς την Ελλάδα στάση της Γαλλίας. Η καθαρή ήττα της Λεπέν είναι νίκη για την δημοκρατία» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Félicitations à .@EmmanuelMacron. La défaite de Le Pen, c’est la victoire de la démocratie. Le nouveau Prez continuera soutenir la #Grèce.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 7, 2017

22:18 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να υιοθετήσουν μια λιγότερο άκαμπτη στάση σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής έναντι του νέου προέδρου της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να πάψουμε να αναμετρώμεθα με τους Γάλλους μόνιμα με τον δείκτη υψωμένο, εμποδίζοντας τα πάντα κι αναγκάζοντάς τους να εκλιπαρούν, ας το πούμε, για κάθε εκατοστό ευελιξίας στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τον Μακρόν για να αντιμετωπίσει το αυξημένο λαϊκιστικό αίσθημα και τον ευρωσκεπτικισμό στη Γαλλία, επισήμανε ο Γκάμπριελ.

22:17 Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε πριν από λίγο τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία«.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους» περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

«Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

22:05 Συγχαρητήρια και από τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας. «Συγχαρητήρια, Εμανουέλ Μακρόν. Και τώρα ας χτίσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη μαζί!», έγραψε στο twitter.

Félicitations, @EmmanuelMacron. Et maintenant contruisons une Europe plus forte ensemble!

— Martin Schulz (@MartinSchulz) May 7, 2017

21:58 Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας

21:56 Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μέσω twitter απέστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

Félicitations à @EmmanuelMacron, aux français qui ont choisi la Liberté, l’Egalité et la Fraternité et dit non à la tyrannie des «fake-news»

— Donald Tusk (@eucopresident) May 7, 2017

21:50 To μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CFDT, δήλωσε πως ο Μακρόν δεν πρέπει να «κλείσει τα αυτιά του» στις κοινωνικές ανησυχίες των ψηφοφόρων.

21:42 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, και έκανε την ακόλουθη δήλωση

21:38 Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Félicitations @EmmanuelMacron! Heureux que les Français aient choisi un avenir européen. Ensemble pour une #Europe plus forte et plus juste pic.twitter.com/GWlxKYs4hL

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 7 Μαΐου 2017

21:35 Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων« επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

21:30 Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».

Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

21:27 Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

21:26 «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

21:25 Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

21:24 Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

21:23 H στιγμή που έξω από το Λούβρο (στρατόπεδο Μακρόν) ανακοινώνεται η εκτίμηση αποτελέσματος.

The moment outside Louvre when Emmanuel Macron was announced the 8th President of France’s 5th republic #Presidentielle2017 pic.twitter.com/Vc0oQTcj8O

— Lars Scholtyssyk (@lars_scho) May 7, 2017

21:13 Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Félicitations, @EmmanuelMacron. Votre victoire est une victoire pour une Europe forte et unie et pour l’amitié franco-allemande.

— Steffen Seibert (@RegSprecher) May 7, 2017

21:12 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

21:10 Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

21:00 Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

20:59 Στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) δηλώσεις Μελανσόν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

20:52 Μεγαλώνει η λίστα με τα ΜΜΕ που αρνούνται να καλύψουν το «στρατόπεδο» της Λεπέν. Το αμερικανικό Bloomberg επίσης ανακάλεσε τον ανταποκριτή του.

20:27 Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών αναμένονται περίπου στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

20:22 Μεταξύ 62% και 65% αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τα exit polls γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων. Ως προς την αποχή εκτιμούν ότι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περίπου το 10% των Γάλλων αναμένεται ότι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

20:18 Τα εκλογικά κέντρα άρχισαν να κλείνουν στη Γαλλία. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

20:09 Σύμφωνα με τελευταίο exit poll της Ipsos ο Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του έναντι της Μαρίν Λεπέν.

France, Ipsos early exit poll:

Macron (EM-*): 63%
Le Pen (FN-ENF): 37%#AVote #Elections2017

Europe Elects (@EuropeElects) May 7, 2017

19:50 ΜMΕ κατήγγειλαν ότι τους απαγορεύτηκε να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο «στρατόπεδο» του Εθνικού Μετώπου.

18:30 Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής έρευνα έπειτα από τη διαρροή στο διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα Κυριακή πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.
Η έρευνα διενεργείται για «δόλια πρόσβαση σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων» και «προσβολή της μυστικότητας της αλληλογραφίας», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

18:00 Το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (69,42%).

Το 2012 την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

17:30 Μεταξύ 25-27% εκτιμάται το τελικό ποσοστό αποχής, σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%.

Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%.

Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%.

Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

Η ψηφοφορία εκτός Γαλλίας

France: #Macron (EM-*) wins all oversea territories. #AVoté #Presidentielle2017

Europe Elects (@EuropeElects) May 7, 2017

Aπό εχθές ψηφίζουν και οι κάτοικοι υπερπόντιων περιοχών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

France, Saint Barthelemy:

Macron (EM-*): 58.4%
Le Pen (FN-ENF): 41.6%#Avoté #Presidentielle2017

Europe Elects (@EuropeElects) May 7, 2017

France, Saint Martin:

Macron (EM-*): 73.8%
Le Pen (FN-ENF): 26.2%#Avoté #Presidentielle2017

Europe Elects (@EuropeElects) May 7, 2017

Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κάλπες κλείνουν, όπως και στη Γαλλία, στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Γαλλικές εκλογές: Το τέλος της κυριαρχίας του δικομματισμού

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

AppleMark

Oι υποψήφιοι

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, στον οποίο αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι των «παραδοσιακών» κομμάτων.

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε και η Λεπέν στην Ενίν-Μπομόν (εικόνα)

Στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, ιδρυτής του κινήματος En Marche!, έλαβε ποσοστό 24,1%. Η Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που ίδρυσε ο πατέρας της, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,30%.

Υπό επευφημίες ψήφισε ο Μακρόν (εικόνες)

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. Το καθεστώς αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και από αυτούς οι 12.000 θα αναλάβουν την ασφάλεια του Παρισιού.

«Προληπτικό μέτρο» η εκκένωση του Λούβρου (video)

Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.

Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι:

2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)

2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)

1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή

1981-1995: Φρανσουά Μιτεράν (σοσιαλιστής) υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες

1974-1981: Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν (κεντροδεξιά)

1969-1974: Ζορζ Πομπιντού (δεξιά), απεβίωσε δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία του

1959-1969: Σαρλ ντε Γκολ (δεξιά), εξελέγη από εκλέκτορες για την πρώτη επταετή θητεία του και το 1965 εκλέχθηκε με καθολική, άμεση ψηφοφορία. Παραιτήθηκε το 1969, όταν ηττήθηκε σε ένα δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας

Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Keywords
εκλογες, video, εκλογες 2012, exit polls, exit poll, εκλογικός νόμος, γαλλια, ελλαδα, ψηφοδελτια, δημοσκοπηση, ιουνίου, france, facebook, twitter, καμμενος, μαΐου, νέα, καιρος, μερκελ, βουλη, gas, paris, https, ηπα, big, win, today, president, forward, working, τσιπρας, ensemble, συριζα, spd, europe, εκκωφαντική, republic, est, μμε, bloomberg, exit, ψηφοφορία, συμμετοχή, σαρκοζι, ζισκάρ, γκολ, δημοψηφισμα 2015, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, real news, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, exit polls 2014, εκλογες 2015, ζισκαρ ντ εστεν, ξανα, ενωση κεντρωων, εκλογικός νόμος, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, νικητη, αστυνομια, δημοκρατια, εν λευκω, ηγετης, ηπα, ηττα, θητεια, λονδινο, μμε, οψη, χθες βραδυ, ωθηση, ωρα, bloomberg, αξιζει, ακυρο, αλληλεγγυη, απιστευτα, αυτια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γκολ, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκστρατεια, εκτιμηση, ελευθερια, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ερευνα, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζισκάρ, ιδεες, ιδια, ισχυει, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λαουρα, λευκη, λευκα, λογο, μαΐου, μητσοτακης, μπετοβεν, νεοτερος, νικη, παντα, ομορφη, ονομα, ορκωμοσια, οτι αξιζει, παρισι, περιβαλλον, πηγη, προβληματα, ρεκορ, ρηξη, ριψεις, ρουαγιαλ, σεναριο, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, φορα, χαρα, ψηφοφορία, ωρα ελλαδας, ακυρα, ασφαλεια, αυλη, big, δημητρης, δικαιωμα, ensemble, ενωση, republic, est, εθνικο, europe, exit, forward, france, gas, https, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, καρδια, κυριακη, λευκο, paris, president, today, θεματα, θεσεις, βεβαιως, win, working, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα