LIVE: Εκλογές στο ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη νέου προέδρου

Οι 751 ευρωβουλευτές καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία επίμαχη ψηφοφορία αφού τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφώνησαν σε κοινό υποψήφιο και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία και να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές

στη χώρα του.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, συμμετέχουν επτά υποψήφιοι.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωομάδα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές (217) και οι σύμμαχοί τους οι Σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με 189 ευρωβουλευτές έχουν από έναν υποψήφιο που προέρχεται από την Ιταλία.

Οι πρώτοι έχουν επιλέξει τον Αντόνιο Ταγιάνι και οι δεύτεροι τον Τζιάνι Πιτέλα.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο νικητής θα έχει κάποια σχέση με την Ιταλία. Υπάρχουν τρεις Ιταλοί», δήλωσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Οι λαϊκιστές της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα.
Υποψήφιοι είναι επίσης η Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η iταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής αριστεράς και η βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Ο κάθε ένας από τους υποψήφιους θα έχει τρία λεπτά για να παρουσιαστεί στους συναδέλφους του, πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας που για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται αρχικά απόλυτη πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα