Iκανοποίηση Τίλερσον για την «αυτοσυγκράτηση» της Β. Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, χαιρέτισε το «επίπεδο αυτοσυγκράτησης» που επέδειξε όπως έκρινε η Βόρεια Κορέα, μετά την ομόφωνη απόφαση για την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα το γεγονός

πως η Βόρεια Κορέα δεν προχώρησε σε κάποια «δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ή πυρηνικού όπλου» να αποτελεί ένδειξη της βούλησης της Πιονγκγιάνγκ να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον «κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον».

«Πρέπει να κάνουν περισσότερα αλλά θέλω να επισημαίνω τις χειρονομίες όταν γίνονται. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επισημαίνονται», πρόσθεσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Το Πακιστάν οφείλει να υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της τρομοκρατίας»

Παράλληλα, ο Τίλερσον υπογράμμισε ότι το Πακιστάν θα πρέπει να υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισλαμαμπάντ θα εξαρτηθεί από το εάν η πακιστανική κυβέρνηση θα επιτύχει απτά αποτελέσματα στο πεδίο αυτό.

«Η εμπιστοσύνη διαβρώθηκε διότι γίναμε μάρτυρες της προσφοράς ασφαλούς καταφυγίου σε τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στο Πακιστάν όπου σχεδίασαν και εξετέλεσαν επιθέσεις εναντίον στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αξιωματούχων των ΗΠΑ, (ενώ) παρεμπόδισαν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν», είπε.

«Το Πακιστάν πρέπει να υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί του για να προστατευθεί από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο εξής η υποστήριξή μας προς το Πακιστάν και η σχέση μας μαζί του θα εξαρτάται από το εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα ως προς αυτό», συνέχισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το Ισλαμαμπάντ διατρέχει τον κίνδυνο να απολέσει το καθεστώς του προνομιακού εταίρου της Ουάσινγκτον σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «εγείρει κάποια ανησυχία» το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Πακιστάν να πιεστεί υπερβολικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα