Ασυνήθιστα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα: πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Νιώθεις φαγούρα εκεί χαμηλά; Μήπως έχεις παρατηρήσει κάποια δυσάρεστη οσμή στα γεννητικά σου όργανα τελευταία;

Τότε ίσως να υποκρύπτεται κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα. Διάβασε παρακάτω ποιες ενδείξεις- συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν και τι να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις.

Τσούξιμο: Το τσούξιμο ή κάψιμο στην γεννητική περιοχή συνδέεται με μυκητιάσεις, τριχομονάδες και χλαμύδια λόγω της ουρηθρίτιδας που προκαλεί. Ωστόσο, όταν συμβαίνει κυρίως κατά την ούρηση μπορεί να οφείλεται και

σε ουρολοίμωξη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνεις μια καλλιέργεια ούρων μαζί με την κολπική καλλιέργεια.

Φαγούρα: Η φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Συνδέεται κυρίως με μυκητιάσεις, κονδυλώματα και κολπίτιδες, ενώ μπορεί να πρόκειται και για φθειρίαση του εφηβαίου. Για να εντοπίσεις από πού προέρχεται θα πρέπει να κάνεις κλινική αλλά και κολπική εξέταση.

Έντονες εκκρίσεις: Οι έντονες εκκρίσεις μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα μπορεί όμως να σημαίνουν και μόλυνση από τριχομονάδες ή από χλαμύδια. Για αυτό, αν επιμένουν για μέρες συνιστάται να επισκεφθείς έναν γιατρό και να κάνεις καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Δύσοσμες εκκρίσεις: Οι δύσοσμες εκκρίσεις παραπέμπουν είτε σε μυκητίαση είτε σε κολπίτιδες. Τα υπεύθυνα βακτήρια είναι συνήθως οι τριχομονάδες ή τα χλαμύδια.

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Τα περισσότερα ΣΜΝ επιφέρουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, ο έρπης γεννητικών οργάνων, η μόλυνση από τον ιό HPV, η σύφιλη και οι μυκητιάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Μικρά έλκη σαν σπυράκια: Αυτό το σύμπτωμα είναι ορατό και με γυμνό μάτι και για να διευκρινιστεί για τι πρόκειται, συνιστάται μια απλή κλινική εξέταση. Συνήθως πρόκειται για οξυτενή κονδυλώματα που οφείλονται στον ιό HPV ή για έρπητα γεννητικών οργάνων. Όταν διαγνωστούν με την εξέταση, στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει και τεστ ΠΑΠ και HPV DNA test για να διαπιστωθεί από ποιον τύπο έχεις προσβληθεί.

Αιμορραγία στον πρωκτό: Η αιμορραγία στον πρωκτό μπορεί να οφείλεται απλώς σε αιμορροΐδες, αλλά μπορεί και να οφείλεται σε κάποιο ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα, ο έρπης, η γονόρροια ή η σύφιλη. Για να διαγνωστεί η ακριβής αιτία θα πρέπει να επισκεφθείς ένα δερματολόγο ή έναν γυναικολόγο.

Αιμορραγία από τον κόλπο: Η αιμορραγία από τον κόλπο όταν δεν είναι ορμονικής αιτιολογίας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ΣΜΝ. Για αιμορραγία έχει ενοχοποιηθεί η μόλυνση από χλαμύδια.

Πώς να αντιμετωπίσεις τα παραπάνω συμπτώματα

Αν σε ταλαιπωρεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απευθύνσου άμεσα σε δερματολόγο, γυναικολόγο και διαγνωστικό κέντρο. Θα χρειαστεί να κάνεις κλινική εξέταση, ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού υγρού και τεστ ΠΑΠ. Είναι σημαντικό να πας στο γιατρό από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις, ώστε να οτιδήποτε κι αν είναι να μην προχωρήσει σε επόμενο στάδιο και γίνει πιο σοβαρό.

Για να προλάβεις ένα ΣΜΝ ακολούθησε τις συμβουλές μας:

Χρησιμοποίησε πάντα προφυλακτικό- Μην αμελείς την προστασία σου. Μπορείς να απολαμβάνεις το σεξ, αλλά με προφυλάξεις. Εφάρμοσέ το από την αρχή της πράξης και με το σωστό τρόπο.

Δες περισσότερα: Τα 9 λάθη στη χρήση του προφυλακτικού

Προστάτεψε την υγεία σου– Αν νιώθεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απευθύνσου άμεσα στο γιατρό. Μην περιμένεις να προχωρήσει η νόσος και να γίνουν αφόρητα τα συμπτώματα. Διάλεξε έναν γιατρό που εμπιστεύεσαι και κλείσε αμέσως ραντεβού για εξέταση. Στο doctoranytime μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλούς αξιολογημένους ιατρούς. Αν θέλεις μπορείς να κλείσεις ραντεβού με γυναικολόγο ή/ και δερματολόγο μέσα από την ενέργεια του doctoranytime και να εξασφαλίσεις έτσι το ραντεβού σου σε χαμηλότερο κόστος.

Φάε υγιεινά– είμαστε ό,τι τρώμε, συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί, οπότε έχε στο μυαλό σου ότι η σωστή και υγιεινή διατροφή θα βελτιώσει την εικόνα σου εξωτερικά αλλά και την υγεία σου εσωτερικά. Τρώγοντας φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια και πίνοντας άφθονο νερό θα καταφέρεις να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να χτίσεις μια φυσική άμυνα απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς.

30’ άσκησης την ημέρα αρκούν για να είσαι σε φόρμα αλλά και για να αυξήσεις την άμυνά σου. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος πρόληψης του καρκίνου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Σκέψου θετικά– έχοντας καλή και αισιόδοξη στάση στη ζωή, βοηθάς το σώμα σου να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις υγείας. Δώσε σημασία σε αυτά που πρέπει και περιόρισε το άγχος. Αν παρατηρήσεις κάποιο σύμπτωμα που παραπέμπει σε ΣΜΝ μην πανικοβληθείς. Αν δεν αμελείς τον τακτικό προληπτικό σου έλεγχο, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς!

The post Ασυνήθιστα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα: πότε πρέπει να ανησυχήσεις; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα