Γνωριμία με την Ιταλική Trattoria

Τον όρο «trattoria», τον ακούμε συχνά πυκνά, όταν πρόκειται να επισκεφθούμε ένα ιταλικό εστιατόριο, όρος που βρίσκεται ουκ ολίγες φορές ακόμη και δίπλα στο όνομα του μαγαζιού. Τις περισσότερες φορές δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το λόγο για τον οποίο βρίσκεται σχεδόν παντού και απλά το προσπερνάμε ως μια συνήθεια των Ιταλών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αποτελεί πολλά περισσότερα από μία απλή λέξη.

Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τον όρο «trattoria», όταν αναφέρονται σε ένα casual εστιατόριο, το οποίο παραδοσιακά είναι οικογενειακή επιχείρηση. Είναι λιγότερο επίσημο από ένα κανονικό εστιατόριο (ristorante)

και προσφέρει στους πελάτες του μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα μαζί με ένα καλό πακέτο τιμών, ούτε πολύ φθηνό ούτε πολύ ακριβό.

Όσον αφορά το φαγητό που σερβίρεται και σε αντίθεση με τα κλασικά εστιατόρια που διαθέτουν πολλά πιάτα και antipasti, η trattoria προτιμά μερικά καλομαγειρεμένα ορεκτικά και διάφορες τοπικές και οικογενειακές σπεσιαλιτέ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά ψητά ή τηγανητά, χειροποίητες σάλτσες, πουλερικά και κόκκινο κρέας. Ειδικά στις περιπτώσεις που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, μερικές συνταγές μπορεί να είναι ακόμη και ενός αιώνα, αφού το μαγαζί περνά από γενιά σε γενιά. Τα ποτά συνήθως έρχονται από τοπικούς παραγωγούς ή οικογενειακούς αμπελώνες και είθισται το κρασί να σερβίρεται σε καράφα και όχι σε μπουκάλι. Ίδιας προέλευσης είναι και άλλα υλικά, όπως τα τυριά και τα βότανα.

Πλέον, η trattoria, ειδικά έξω από την Ιταλία, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής, στις δυνατότητες και τις παροχές της περιοχής στην οποία βρίσκεται και, φυσικά, στις απαιτήσεις των πελατών. Κάποιες έχουν κρατήσει αυτούσιο την πατροπαράδοτη μορφή τους, κάποιες άλλες έχουν εξελιχθεί διατηρώντας, όμως, τον γενικότερο χαρακτήρα και τη νοστιμιά του καλού ιταλικού φαγητού.

Βρες το Καλύτερο Ιταλικό Εδώ!

The post Γνωριμία με την Ιταλική Trattoria appeared first on Home - Blog e-table.

Keywords
Τυχαία Θέματα