Οι επτά… πληγές του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από το Final Four της Euroleague, καθώς το «εμπόδιο» της Ζάλγκιρις αποδείχθηκε ανυπέρβλητο και το Sport24.gr επικεντρώνεται σε όσα στέρησαν από τους ερυθρόλευκους το εισιτήριο για να βρεθούν στο Βελιγράδι το τριήμερο 18-20 Μαΐου.

Η

πρόκριση στο Final Four ήταν και φέτος ένας από τους τρεις στόχους του Ολυμπιακού, ο οποίος πέρσι έφτασε ως την… πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Το δέλεαρ της συμμετοχής στο Final Four για τον Ολυμπιακό ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι ερυθρόλευκοι το 2015 και το 2017 αγωνίστηκαν σε τελικούς στις πόλεις των αντιπάλων τους, ενώ φέτος είχαν την ευκαιρία να νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

Ο στόχος της πρόκρισης στον Final Four, όμως, δεν υλοποιήθηκε παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία πάρα πολύ καλή σεζόν στην κανονική διάρκεια της EuroLeague παρά τις κακουχίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Οι ερυθρόλευκοι έκοψαν τρίτοι το νήμα της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 19-11, μπήκαν στη μάχη των playoffs ως φαβορί κι έχοντας το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Ζάλγκιρις, αλλά κάπου εκεί έμειναν από… βενζίνη. Ας δούμε το γιατί…

ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ

Ο Ολυμπιακός για ακόμη μία χρονιά χτυπήθηκε αλύπητα από την ατυχία και τους τραυματισμούς και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως δεν υπάρχει παίκτης του που να έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια. Ο Κιμι Τιλί για πρώτη φορά στην καριέρα του τραυματίστηκε σοβαρά στην προθέρμανση της ομάδας του στην πρεμιέρα της EuroLeague, ο Δημήτρης Αγραβάνης θα είναι στα "πιτς" ως το τέλος της σεζόν, ο Βασίλης Σπανούλης έχασε το πρώτο 1/3 της κανονικής διάρκειας της EuroLeague, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και οι Γιώργος Πρίντεζης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Μπράιαν Ρόμπερτς, Κώστας Παπανικολάου, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Γιάνις Στρέλνιεκς, Γιωργος Μπόγρης και Τζαμέλ ΜακΛίν.

Ο Ολυμπιακός μάλιστα κατά την διάρκεια των playoffs της EuroLeague θύμιζε νοσοκομείο, καθώς στο ιατρικό του δελτίο ήταν γραμμένα τα ονόματα του Γιώργου Πρίντεζη, του Κώστα Παπανικολάου, του Νίκολα Μιλουτίνοβ, του Γιάνις Στρέλνιεκς, του Κιμ Τιλί, του Γιώργου Μπόγρη και φυσικά και του Δημήτρη Αγράβανη.

Όλα αυτά τα προβλήματα πέρα από τη χημεία της ομάδας, επηρέασαν και το "φορμάρισμά" της, καθώς οι παίκτες ήταν σε διαφορετικό επίπεδο ρυθμού, ενώ οι τραυματισμοί είχαν ως αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων δεν ήταν λαβωμένοι.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους βασικούς… πυλώνες του Ολυμπιακού, καθώς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι του. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους υπόλοιπους ξένους των ερυθρολεύκων, οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός άρχισε την σεζόν έχοντας στο ρόστερ του έξι ξένους παίκτες, εκ των οποίων ο ένας εδώ και καιρό ουσιαστικά βρίσκεται εκτός ροτέισον. Αναφερόμαστε στον Χόλις Τόμπσον, ο οποίος δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και με την πάροδο του χρόνου βρέθηκε να μην έχει ρόλο, ενώ ο Κιμ Τιλί μετά τον σοβαρό τραυματισμό του είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ.

Ο Τζαμέλ ΜακΛίν δεν είναι ο… τερματοφύλακας που συνήθιζε να έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αδυναμίες στην άμυνα – τις οποίες πρόσφατα χτύπησε η Ζάλγκιρις – ενώ κατά την διάρκεια της σεζόν τα (αρκετά) σκαμπανεβάσματα δεν έλειψαν από την απόδοσή του. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς πέρασε μια παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος λόγω της επιβάρυνσης που τον ταλαιπώρησε, η οποία στη συνέχεια επεηρέασε και την αυτοπεποίθησή του. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς είχε τις πολύ καλές του στιγμές (π.χ. με τον Παναθηναϊκό και την Φενέρμπαχτσε εκτός έδρας), αλλά και αρκετές άσχημες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μένει αρκετά πίσω στο ροτέισον, ενώ για την περίπτωσή του μία περίοδο υπήρξε και… μουρμούρα.

ΓΟΥΪΛΤΖΕΡ ΚΑΙ ΜΠΡΑΟΥΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΡΗΧΑ

Ο Κάιλ Γουίλτζερ "έπιασε" λιμάνι μεσούσης σεζόν για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στη θέση "4" από τους τραυματισμούς του Δημήτρη Αγραβάνη και του Κιμ Τιλί, ενώ ο Μπόμπι Μπράουν αποκτήθηκε για να δώσει το "κάτι παραπάνω" μετά τον "μαύρο" Γενάρη και το "σοκ" της απώλειας του Κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ.

Ο Κάιλ Γουίλτζερ αποκτήθηκε για να έχει συμπληρωματικό ρόλο και προσπαθεί κάθε φορά να βοηθήσει όσο μπορεί την ομάδα του. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Ο Καναδός πάουερ φόργουορντ ουσιαστικά βοηθάει μόνο με το καλό του σουτ, καθώς έχει συγκεκριμένες αδυναμίες – τις οποίες "χτυπούν" οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού – και ακόμα δεν είναι έτοιμος για το υψηλό επίπεδο.

Ο Μπόμπι Μπράουν από την πλευρά του έχει το ένστικτο του σκόρερ, αλλα χρειάζεται αρκετό χρόνο συμμετοχής για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αυτός ο χρόνος συμμετοχής βρίσκεται εύκολα στα παιχνίδια της Stoiximan.gr Basket League, αλλά δεν γινόταν να συμβεί το ίδιο και στην EuroLeague. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στα τέσσερα ματς των playoffs ο Μπόμπι Μπράουν αγωνίστηκε μόλις στα 15:29 από τα 165 λεπτά των αγώνων.

ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ ΚΙ… ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ

Όσα προαναφέραμε είχαν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να γίνει προβλέψιμος, καθώς το παιχνίδι του "διαβαζόταν" από τους αντιπάλους του, μιας και οι Έλληνες παίκτες μαζί με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ κλήθηκαν να κουβαλήσουν το περισσότερο βάρος στις πλάτες. Κάποιοι από τους ξένους παίκτες είχαν συμπληρωματικό ρόλο (ΜακΛίν, Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς), άλλοι δεν είχαν ουσιαστική συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας τους (Γουίλτζερ, Τόμπσον, Μπράουν), ο Τιλί προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό και ο Ολυμπιακός έπειτα από ένα σημείο "εγκλωβίστηκε" από τις επιλογές του.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ "REFUSE TO LOSE"

Το "refuse to lose" είναι ένα στοιχείο που συντρόφευε τον Ολυμπιακό από την σεζόν 2011-12, αλλά δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από την πάροδο του χρόνου. Ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν γνώρισε μερικές ήττες – "μαχαιριές", καθώς οι ερυθρόλευκοι όταν ένα παιχνίδι χανόταν, σταματούσαν να λειτουργούν ως ομάδα και η διαφορά ανέβαινε… απειλητικά. Οι ήττες από την Μπαρτσελόνα, την Χίμκι και την Μπασκόνια στην κανονική διάρκεια της regular season δεν στοίχισαν βαθμολογικά στον Ολυμπιακό, αλλά πλήγωσαν το γόητρό του και μετά την αποτυχία στα playoffs, επηρεάζουν αρνητικά τον ερυθρόλευκο απολογισμό.

ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΣΤΑ PLAYOFFS

Το… ρεζερβουάρ του Ολυμπιακού μετά τον τελικό της EuroLeague της περσινής σεζόν άδειασε και οι ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν χωρίς ενέργεια στην σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League. Ο Ολυμπιακός φέτος παρουσιάστηκε ανέτοιμος σε ακόμα ένα κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας της EuroLeague και αφού ήδη είχε "αγκαλιάσει" το πλεονέκτημα έδρας, κατέβασε (όπως και πέρσι) ρυθμούς, αλλά στα playoffs παρουσιάστηκε ανέτοιμος. Ο Ολυμπιακός δεν φορμαρίστηκε σε αυτό το κρίσιμο σημείο της σεζόν και από τους οχτώ "μονομάχους" των playoffs είχε τον μικρότερο βαθμό ετοιμότητας. Σε αυτό το γεγονός, όμως, σίγουρα συντέλεσαν και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που έπληξαν τους ερυθρόλευκους (και) σε αυτό το σημείο.

ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΖΑΜιχαηλίΛΓΚΙΡΙΣ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καμία ομάδα και κανένας αθλητής δεν παίζει μόνος του. Υπάρχει πάντα και ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός και η Ζάλγκιρις αντάμωσαν έξι φορές την φετινή σεζόν και η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μέτρησε πέντε νίκες. Είναι γεγονός πως σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε πλήρης, αλλά η Ζάλγκιρις έδειξε πως στην προημιτελική σειρά ήταν καλύτερη ομάδα από τον… μισό Ολυμπιακό και πήρε δίκαια, όπως τόνισαν και οι Γιάννης Σφαιρόπουλος και Βασίλης Σπανούλης, την πρόκριση για το Final Four. Ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί απέναντι στην Ζάλγκιρις, η οποία, όμως, με την απόδοσή της διέψευσε με πανηγυρικό τρόπο για εκείνη τα προγνωστικά και με 3,5 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ, προκρίθηκε στο Final Four.

The post Οι επτά… πληγές του Ολυμπιακού appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα