Μάντζαρης: «Την κούπα και ας είμαστε μετά με… μπουκάλες οξυγόνου»

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχωρούσαν ένας-ένας από τα αποδυτήρια, όντας όλοι τους εξαντλημένοι, κουρασμένοι, αλλά παράλληλα και ανακουφισμένοι από την δύσκολη νίκη τους επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, κάνοντας το 2-1 στην σειρά των τελικών. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο φανερά καταπονημένος από την υπερπροσπάθεια, Βαγγέλης

Μάντζαρης, μίλησε στο Sport24.gr για την επικράτηση της ομάδας του. Παραδέχτηκε πως υπάρχει κούραση, αλλά τόνισε πως υπερτερεί το κίνητρο για το τρίτο σερί πρωτάθλημα. «Δεν ασχολούμαστε με την διαιτησία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

-Βαγγέλη, πόσο ψυχοφθόρο ήταν για εσάς αυτό το παιχνίδι; Τα έχετε δώσει όλα μέσα στην σεζόν, πόσο δύσκολο είναι για τον Ολυμπιακό να διαχειριστεί την κούραση και να διατηρήσει την ενέργεια του σε υψηλά επίπεδα;

"Θα γίνουμε… καρδιακοί στο τέλος. Ήταν ψυχοφθόρο παιχνίδι, δεν είχε υψηλή ποιότητα, αλλά ήταν ένα ματς ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ειδικά στο τέλος που πήγαινε το ματς πόντο-πόντο, προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και το μυαλό μας καθαρό. Δεν είναι και εύκολο, όταν παίζεις έναν τελικό, ένα ματς που υπάρχει το "πρέπει". Στις τελευταίες φάσεις η οδηγία ήταν να μην κάνουμε φάουλ και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε καθαρές άμυνες και αυτό κάναμε. Ήμασταν αποφασισμένοι, λειτουργήσαμε έξυπνα, ήμασταν προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, δυσκολέψαμε στο τέλος τον Τζέιμς να σουτάρει και όταν αστόχησε όλοι ηρεμήσαμε. Μπορεί να μην εντυπωσιάσαμε με την απόδοση μας, αλλά το σημαντικό ήταν η νίκη και να κάνουμε το 2-1. Πετύχαμε τον στόχο μας και ήμαστε πλέον μία νίκη μακριά από το πρωτάθλημα.

Υπάρχει μεγάλη κούραση, είμαστε μία ομάδα που έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη που παίζει στην EuroLeague. Μην ξεχνάς πως πήγαμε στα πέντε ματς την σειρά με την Εφές, η οποία ήταν και εκείνη ψυχοφθόρα. Τα δώσαμε όλα εκεί, όπως και στο Final Four, φτάνοντας μέχρι το τέλος της διαδρομής. Φέτος η σεζόν είχε πάρα πολλά παιχνίδια, είναι λογικό να υπάρχει και να βγαίνει κούραση, αλλά ειλικρινά προσπαθούμε να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την ενέργεια μας. Βλέπετε πως και στα δύο ματς στο ΣΕΦ, ο καθένας έδωσε το κάτι παραπάνω στα τελευταία λεπτά, παρά την όποια κούραση, για να νικήσουμε. Θέλουμε πολύ το πρωτάθλημα και ο ένας βοηθάει και δίνει δύναμη στον άλλον για να τα καταφέρουμε. Ας πάρουμε την κούπα και ας είμαστε μετά με… μπουκάλες οξυγόνου".

-Ξέρω πως δεν θέλετε να μιλήσετε για διαιτησία, αλλά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μην επηρεαστεί το μυαλό σας από τις αποφάσεις των διαιτητών;

"Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαιτησία, οι παίκτες κοιτάμε μόνο την ομάδα μας και την απόδοση μας. Ο κόσμος βλέπει, κρίνει και καταλαβαίνει τι γίνεται. Εμείς σαν παίκτες που βιώνουμε το παιχνίδι βλέπουμε διαφορετικά κάποια πράγματα. Δεν είναι εύκολο για τους διαιτητές πάντα να αποφασίζουν σωστά, δεν έχουν την δυνατότητα του ριπλέι και λάθη γίνονται. Πρέπει όμως και επιβάλλεται, σε αυτό το επίπεδο, σε τελικούς ελληνικού πρωταθλήματος, η διαιτησία να είναι υψηλού επιπέδου και οι διαιτητές να προσπαθούν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Κάποιες φορές, πάνω στην ένταση, μπορεί ελαφρώς να επηρεασθείς, έστω στιγμιαία, αλλά εμείς σαν ομάδα δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με την διαιτησία. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του προπονητή μας. Στο τελευταίο πεντάλεπτο ηρεμήσαμε, λειτουργήσαμε με ψυχραιμία, δεν αφήσαμε να μας επηρεάσουν οι όποιες αποφάσεις, είχαμε καθαρό μυαλό και φτάσαμε στην νίκη".

-Όταν βρεθήκατε στο -10 στο 35′, νιώσατε τον φόβο πως το ματς φεύγει από τα χέρια σας; Τι άλλαξε σε εκείνο το σημείο και γυρίσατε το ματς, φέρνοντας τα πάνω-κάτω;

"Κοίτα, στο ξεκίνημα του αγώνα, ήμασταν κάπως νευρικοί. Είχαμε ένα άγχος να τελειώσουμε γρήγορα το παιχνίδι. Ήμασταν κάπως βιαστικοί, δεν είχαμε την απαιτούμενη υπομονή και ηρεμία στο παιχνίδι μας. Μας επηρέασε από ένα σημείο και μετά η αστοχία μας. Βγάλαμε αρκετά ελεύθερα σουτ, πήραμε πάνω μας καλές επιλογές, σουτ που έπρεπε να πάρουμε, αλλά δυστυχώς ήμασταν αρκετά άστοχοι. Τόσο στα τρίποντα, όσο και στις βολές, όσο και κοντά στο καλάθι. Αυτό μας δημιούργησε έναν εκνευρισμό. Δεν ήμασταν καλοί, το ξέρουμε, δεν κάναμε καλό παιχνίδι, ήμασταν χειρότεροι από το προηγούμενο ματς. Δεν τρέξαμε και όσο θα θέλαμε στο ανοιχτό γήπεδο, βγάλαμε ελάχιστους αιφνιδιασμούς και είμαστε ομάδα που μας αρέσει και θέλουμε να πηγαίνουμε στο τρανζίσιον παιχνίδι. Πρέπει να το βελτιώσουμε στο επόμενο παιχνίδι.

Η διαφορά πήγε στο +10 γιατί έβαλαν ορισμένα σερί δύσκολα σουτ στο "ένας με έναν" και εμείς παράλληλα χάναμε σουτ. Μετά, όμως, αρχίσαμε να τα βάζουμε. Ήταν σημαντικά τα τρίποντα που έβαλαν τόσο ο Βασίλης (Σπανούλης), όσο και ο Γιώργος (Πρίντεζης), καθώς εκεί κοντά στο 38′ τους μειώσαμε στον πόντο. Πήραμε αυτοπεποίθηση με αυτά τα σουτ.

Δεν αισθανθήκαμε φόβο, ούτε ανασφάλεια. Είμαστε μία έμπειρη ομάδα και όταν βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο ξέρουμε να αντιδράμε. Έχουμε δώσει πάρα πολλά παιχνίδια που κρίνονται στο τέλος και ειδικά στο γήπεδο μας ξέρουμε να τα κερδίζουμε. Έχουμε γυρίσει πολλά ματς με ανατροπές. Ήμασταν ήρεμοι και είχαμε ψυχραιμία. Είχαμε καθαρό μυαλό. Δείξαμε χαρακτήρα, ένα ένστικτο επιβίωσης που μας χαρακτηρίζει και γενικά αυτό που είπαμε έιναι πως δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το ματς. Βγάλαμε πάθος στο τέλος, ενέργεια, όση μας είχε απομείνει, λειτουργήσαμε σωστά και έξυπνα στην άμυνα, τους βάλαμε δύσκολα και φτάσαμε στην νίκη".

Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά στόχος σας φαντάζομαι δεν είναι να επιστρέψει η σειρά στο ΣΕΦ. Θα πάτε στο ΟΑΚΑ για να κατακτήσετε εκεί το πρωτάθλημα;

"Καταρχάς, όταν έχεις το πλεονέκτημα έδρας, οφείλεις και πρέπει να το αξιοποιήσεις. Για αυτό είπα και νωρίτερα πως στο ΣΕΦ υπάρχει ένα μεγάλο "πρέπει". Εδώ είναι το κάστρο μας και με την βοήθεια του κόσμου μας δεν πρέπει να περνάει κανείς. Παλέψαμε όλη την σεζόν για να το πάρουμε και είναι κρίμα να το χαραμίσουμε. Έχουμε χάσει πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έδρας, όπως έγινε το 2013 και αυτό δεν θέλουμε να ξανασυμβεί. Κάναμε το 2-1, είμαστε μία νίκη μακριά από το πρωτάθλημα και πλέον η πίεση μεταφέρεται στον Παναθηναϊκό.

Σαφώς και θα πάμε στο ΟΑΚΑ για να νικήσουμε και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Θέλουμε να τελειώνουμε την σειρά και δεν θέλουμε να πάμε σε πέμπτο ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι καλή ομάδα, τον σεβόμαστε, αλλά σαφώς και μπορούμε να τον νικήσουμε μέσα στο γήπεδο του. Το καταφέραμε φέτος στην Ευρώπη, το καταφέραμε και πέρσι στους τελικούς και σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει έναν χαρακτήρα, αλλά και μία νοοτροπία νικητή όταν παίζουμε στο ΟΑΚΑ. Έχουμε νικήσει αρκετές φορές εκεί τα τελευταία χρόνια. Δεν θα έχουμε εύκολο έργο, ο Παναθηναϊκός θα θελήσει να αντιδράσει, αλλά πλέον έχει εκείνος την πίεση".

-Η κούραση είναι μεγάλη, αλλά φαντάζομαι υπερισχύει το κίνητρο για να κατακτήσετε το τρίτο σερί πρωτάθλημα;

"Η κούραση είναι όντως μεγάλη, αλλά δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Είμαστε επαγγελματίες, αγωνιζόμαστε στον Ολυμπιακό και ο καθένας επιβάλλεται και πρέπει να δίνει το κάτι παραπάνω μέχρι το τέλος. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και μετράνε οι τίτλοι. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Δεν γίνεται να τελειώσει η σεζόν δίχως τίτλο. Όλοι στην ομάδα, παίκτες, προπονητές, διοίκηση, έχουμε μεγάλο πάθος και κίνητρο για το φετινό πρωτάθλημα. Θέλουμε να κάνουμε το "τρία στα τρία", γιατί θέλουμε να έχουμε διάρκεια και σταθερότητα στην κορυφή. Θέλουμε να δείξουμε την κυριαρχία μας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω πως είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, αξίζουμε το πρωτάθλημα, αλλά ας το δείξουμε και στην πράξη. Μία νίκη ακόμη θέλουμε".

The post Μάντζαρης: «Την κούπα και ας είμαστε μετά με… μπουκάλες οξυγόνου» appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα