Η «ερυθρόλευκη» παράδοση του 3ου τελικού

Ως γνωστόν μία σειρά στα Playoffs αρχίζει όταν γίνει το πρώτο break. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται λοιπόν ακόμα στο “μηδέν”. Αμφότεροι υπερασπίστηκαν εύκολα ή δύσκολα την έδρα τους και τα περιθώρια λάθους μικραίνουν πλέον, η πίεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Αυτή η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρη για τους δύο “αιώνιους”.

Από τις προηγούμενες 16 φορές που ο Παναθηναϊκός

και ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στους Τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, στις 11 μοιράστηκαν τις νίκες στα πρώτα δύο παιχνίδια. Και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, το τρίτο παιχνίδι γίνεται αυτομάτως κομβικής σημασίας. Εάν ο γηπεδούχος επικρατήσει, στη χειρότερη περίπτωση θα παίξει το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο του. Εάν κάνει ο φιλοξενούμενος το “διπλό”, τότε μπορεί να τελειώσει τη σειρά στην έδρα του.

Η πίεση θα είναι στη μεριά του Ολυμπιακό απόψε. Το ίδιο όμως και ο κόσμος στις κερκίδες. Όπως και η παράδοση. Από τους 11 προηγούμενους τρίτους τελικούς που έγιναν μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με το σκορ να είναι ισόπαλο (1-1), μόνο σε δύο περιπτώσεις έσπασε η έδρα. Η πρώτη ήταν το 1993, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε μέσα στη Γλυφάδα, έκανε το 2-1 και εν συνεχεία κατέκτησε τον τίτλο. Η δεύτερη ήταν το 2014, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ με 69-64, πήρε προβάδισμα στη σειρά με 2-1, αλλά στο τέλος έχασε τον τίτλο με 3-2.

Ποτέ “διπλό” στο ΣΕΦ σε 3ο τελικό

Συν τοις άλλοις, ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει ποτέ στο παρελθόν 3ο τελικό στο ΣΕΦ με το σκορ ισόπαλο (1-1). Πέντε φορές έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση οι “πράσινοι”. Η πρώτη ήταν το 1995, όταν ηττήθηκαν με 66-56. Η δεύτερη ήταν το 1996, με τους “ερυθρόλευκους” να κερδίζουν το ματς με 72-65. Η τρίτη ήταν το 1999, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε με 64-47. Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να βρεθούν οι δύο “αιώνιοι” στην ίδια θέση (ισόπαλοι και με το 3ο ματς στο ΣΕΦ).

Συνέβη το 2012 και ο Ολυμπιακός ήταν πάλι ο νικητής με 84-72. Το ίδιο, βέβαια, έγινε και πέρυσι (77-72). Γενικά, οι τρίτοι τελικοί “πάνε” περισσότερο στον Ολυμπιακό. Για κάποιον παράξενο λόγο είναι οι μόνοι τελικοί στους οποίους έχει καλύτερο συνολικό ρεκόρ από τον Παναθηναϊκό (10-6), αφού σε όλους τους υπόλοιπους οι “πράσινοι” έχουν το προβάδισμα. Ρίξτε απλά μία ματιά στον παρακάτω πίνακα…

Οι Τελικοί των “αιωνίων” ανά αγώνα

1ο ματς: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 11-6 νίκες

2ο ματς: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 9-8 νίκες

3o ματς: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 10-6 νίκες

4ο ματς: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-5 νίκες

5ο ματς: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 5-3 νίκες

Όσο σημαντικός, πάντως, κι αν είναι ο τρίτος τελικός, δεν βγάζει αυτομάτως και πρωταθλητή. Όχι κατά 100% τουλάχιστον. Από τις προηγούμενες 11 σειρές Τελικών που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ήταν ισόπαλοι (1-1), στις 9 περιπτώσεις η ομάδα που επικράτησε στον 3ο αγώνα κατέκτησε στο τέλος το πρωτάθλημα. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τελικοί του 1999 (κέρδισε το 3ο ματς ο Ολυμπιακός και τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός με 3-2) και του 2014, όταν πάλι οι “πράσινοι” έκαναν την ανατροπή, κερδίζοντας τα τελευταία δύο παιχνίδια.

The post Η «ερυθρόλευκη» παράδοση του 3ου τελικού appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα