Υπάλληλοι του eBay έστειλαν ζωντανές αράχνες και κατσαρίδες σε ζευγάρι για εκδίκηση

Η γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών eBay καλείται να πληρώσει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων για το σκάνδαλο παρενόχλσης ζευγαριού από υπάλληλους της εταιρείας, που έστειλαν ζωντανές αράχνες, κατσαρίδες και άλλα ενοχλητικά αντικείμενα στο σπίτι τους στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν το eBay για παρακολούθηση (stalking), παρέμβαση σε μάρτυρες και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, τρία χρόνια μετά τη δίωξη των εργαζομένων της για εκτεταμένο σχέδιο εκφοβισμού

του Ντέιβιντ και της Ινα Στάινερ.

Το ζευγάρι δημιούργησε ένα διαδικτυακό ενημερωτικό δελτίο (newsletter) που ονομάζοταν EcommerceBytes, κάτι που αναστάτωσε τα στελέχη του eBay εξαιτίας του περιεχομένου του.

Το eBay που εδρεύει στην Καλιφόρνια αποδέχθηκε την ευθύνη για τις ενέργειες των εργαζομένων και συμφώνησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας. Η ποινή των 3 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν το μέγιστο δυνατό πρόστιμο βάσει των κατηγοριών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ebay, Τζέιμι Ιανόνε, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της εταιρείας το 2019 «λάθος και κατακριτέα».

Το ζευγάρι, που λειτουργούσαν ως εκδότης και συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου, μήνυσε το eBay στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, περιγράφοντας πώς η διαδικτυακή καταδίωξη και η αναστάτωση από τα πακέτα που τους έστελναν ανώνυμα οι υπάλληλοι τάραξαν συθέμελα τη ζωή τους.

Η Ινα Στάινερ έλαβε ενοχλητικά και μερικές φορές απειλητικά μηνύματα στο Twitter καθώς και δεκάδες περίεργα email από ομάδες, όπως μια ομάδα υποστήριξης ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από το κουτί με τις ζωντανές αράχνες και κατσαρίδες, το ζευγάρι έλαβε στην πόρτα του ένα στεφάνι κηδείας, μια ματωμένη μάσκα γουρουνιού και ένα βιβλίο για την επιβίωση από την απώλεια ενός συζύγου. Η διεύθυνση του σπιτιού τους δημοσιεύτηκε επίσης στο διαδίκτυο με ανακοινώσεις που προσκαλούσαν αγνώστους σε πάρτι ή αγορά οικοπέδου.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό τους την Πέμπτη (11/1), οι Στάινερ ανέφεραν ότι οι ενέργειες του eBay είχαν «επιζήμια και μόνιμη επίδραση» σε αυτούς «συναισθηματικά, ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά και στη φήμη» τους. Εξέφρασαν επίσης απογοήτευση που δεν διώχθηκαν περισσότερα στελέχη.

«Πιέσαμε σθεναρά τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για περαιτέρω κατηγορίες για να αποτρέψουμε τα εταιρικά στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να δημιουργήσουν μια κουλτούρα όπου η καταδίωξη και η παρενόχληση είναι ανεκτές ή ενθαρρύνονται», ανέφεραν.

Η παρενόχληση ξεκίνησε το 2019 αφού η Ινα Στάινερ έγραψε για μια αγωγή που άσκησε το eBay κατά της Amazon για παράνομη αρπαγή των πωλητών του. Μισή ώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του eBay, Ντέβιν Ουένιγκ, έστειλε ένα μήνυμα σε άλλο ανώτατο στέλεχος λέγοντας: «Αν πρόκειται ποτέ να την καταρρίψεις… τώρα είναι η ώρα».

Το στέλεχος προώθησε το μήνυμα στον ανώτερο διευθυντή ασφάλειας του eBay, Τζέιμς Μπο, και αποκάλεσε την Στάινερ «προκατειλημμένο τρολ που πρέπει να κατακαεί». Το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν μεταξύ επτά πρώην υπαλλήλων που τελικά ομολόγησαν την ενοχή τους για τις κατηγορίες στην υπόθεση. Καταδικάστηκε το 2022 σε σχεδόν πέντε χρόνια φυλάκιση. 

Ο Ουένιγκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2019, δεν κατηγορήθηκε ποινικά στην υπόθεση και αρνήθηκε ότι είχε γνώση της παρενόχλησης ή ότι είχε πει ποτέ σε κανέναν να κάνει οτιδήποτε παράνομο.

Ο Μπο, τον οποίο οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως τον εγκέφαλο του σχεδίου, στρατολόγησε κάποια στιγμή έτερο στέλεχος για να πάει μαζί του στη Βοστώνη και να κατασκοπεύσουν τους Στάινερ. Οι δυό τους, μαζί με ακόμη έναν υπάλληλο του eBay πήγαν στο σπίτι του ζευγαριού με την ελπίδα να εγκαταστήσουν μια συσκευή εντοπισμού GPS στο αυτοκίνητό τους. Η τριάδα βρήκε το γκαράζ κλειδωμένο, οπότε αγόρασε εργαλεία με σχέδιο να το διαρρήξει.

Οι δικηγόροι του Μπο είπαν ότι ο εντολέας τους αντιμετώπισε αδυσώπητη πίεση από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα στελέχη να πράξουν όλα αυτά εναντίον του ζεύγους.

Related...ΗΠΑ: Ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό με το καλοριφέρ να καίει στους 538 βαθμούς ΚελσίουΙταλία: Μωρό τριών μηνών θετικό στην κοκαΐνη, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κάταστασηΚαναδάς: Επιβάτης της Air Canada άνοιξε την πόρτα της καμπίνας και έπεσε πριν από την απογείωση
Keywords
Τυχαία Θέματα