Βρετανία: Κατακραυγή για τα σχόλια του ΥΠΕΞ περί "σεβασμού" στο Κατάρ

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Τζέιμς Kλέβερλι περπατά έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ Νούμερο 10 την ημέρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο Λονδίνο, Βρετανία, 26 Οκτωβρίου 2022.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, δέχτηκε επικρίσεις επειδή είπε στους ομοφυλόφιλους οπαδούς του ποδοσφαίρου ότι πρέπει να δείξουν σεβασμό στο Κατάρ, όταν ταξιδέψουν στο εμιράτο για να παρακολουθήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλο. Η ομοφυλοφιλία παραμένει έγκλημα στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2022.

Ο

κ. Κλέβερλι μίλησε στο Sky News την Τετάρτη και ρωτήθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό, όταν είσαι επισκέπτης σε μια χώρα, να σέβεσαι την κουλτούρα της διοργανώτριας χώρας». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης: «Έχουμε πολύ σημαντικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή. Αυτές είναι μουσουλμανικές χώρες, που έχουν μια πολύ διαφορετική πολιτιστική αφετηρία [από μας]. Οι διοργανωτές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι οπαδοί θα μπορούν ελεύθερα να απολαύσουν το ποδόσφαιρο, και νομίζω ότι με λίγη ευελιξία και συμβιβασμούς και στις δύο πλευρές, μπορεί να είναι ένα ασφαλές και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η τομεάρχης πολιτισμού των Εργατικών, Λούσι Πάουελ, επέκρινε τις δηλώσεις του κ. Κλέβερλι, χαρακτηρίζοντάς τις ως «σοκαριστικά άστοχες».

Είπε: «Πολλοί οπαδοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε αυτό το τουρνουά για να υποστηρίξουν την ομάδα τους λόγω του ιστορικού του Κατάρ πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Απαντώντας στα σχόλιά του κ. Κλέβερλι στο Twitter, ο πρώην άσος της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρι Λίνεκερ που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως τηλεπαρουσιαστής αθλητικών εκπομπών, έγραψε: «Ό,τι και να κάνεις, μην κάνεις τίποτα που είναι Gay. Αυτό είναι το μήνυμα;».

Whatever you do, don’t do anything Gay. Is that the message? https://t.co/u7wf9tD4Xb

— Gary Lineker
Keywords
Τυχαία Θέματα