«Βόμβα» του Πάπα Φραγκίσκου: Υπαινίχθηκε πιθανή παραίτηση, όπως και ο προκάτοχός του

Έκπληξη προκάλεσε δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη μεξικανική τηλεόραση άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησής του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Πάπας δήλωσε στην τηλεόραση ότι έχει την αίσθηση πως η θητεία του θα είναι σύντομη, «τέσσερα με πέντε χρόνια, δεν ξέρω, ακόμα και δύο ή τρία». Παράλληλα, χαρακτήρισε την απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να παραιτηθεί το 2013 ως «θαρραλέα».

«Ο Βενέδικτος δεν θα έπρεπε να θεωρείται εξαίρεση, αλλά θεσμός. Ίσως
να είναι ο μοναδικός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και να μην είναι. Αλλά μια θεσμική πόρτα έχει ανοίξει» δήλωσε στο κανάλι Televisa.

Ο Πάπας είχε υπαινιχθεί και στο παρελθόν ότι πιθανώς να αποσυρόταν, αλλά έχει εκφράσει και την αντίθεσή του στην ιδέα ηλικιακού ορίου για ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας. «Με το να πεις ότι κάποιος είναι επικεφαλής μέχρι τα 80 του δημιουργεί μια αίσθηση ότι η θητεία φτάνει στο τέλος της και αυτό δεν θα ήταν καλό» πρόσθεσε.

Η απλότητα που χαρακτηρίζει τον Πάπα Φραγκίσκο τον έχει καταστήσει δημοφιλή, όπως και οι δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις στην Κουρία (την εσωτερική κυβέρνηση της Εκκλησίας). Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε, και ο ίδιος νιώθει ότι δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμα. «Δεν ξέρω. Αλλά νομίζω ότι ο Κύριος με έβαλε εδώ για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, και τίποτα παραπάνω. Αλλά είναι απλά μια αίσθηση. Πάντα αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο».

Επίσης, σημείωσε ότι αν και «δεν τον πειράζει που είναι Πάπας», του λείπει η ανωνυμία της απλής ζωής σαν ιερέας. «Το μόνο που θα ήθελα θα ήταν να βγω έξω μία ημέρα, χωρίς να με αναγνωρίσουν, και να πάω σε μια πιτσαρία για μια πίτσα».
Keywords
Τυχαία Θέματα