Βενετία: Ακτιβιστές για το κλίμα λέρωσαν με λάσπη τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου

Mια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα το μεσημέρι της Πέμπτης λέρωσε τους εξωτερικούς τοίχους της περίφημης Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό ιστότοπο Tgcom24, η ενέργεια, η οποία χαρακτηρίζεται από τους δράστες της ως “συναγερμός πυρκαγιάς”, πραγματοποιήθηκε με πυροσβεστήρες που ψέκασαν υγρό αναμεμειγμένο με λάσπη. Στη συνέχεια οι ακτιβιστές ανάρτησαν ένα πανό με το σύνθημα “Ταμείο επισκευής”.

Ecoterrorists deface Basilica of San Marco. Made in year 1063 is currently and has always been

the center of public and religious life in Venice. pic.twitter.com/acLxnYtEI3

— RadioGenoa (@RadioGenoa) December 7, 2023

Ορισμένοι παρευρισκόμενοι στοχοποίησαν τους ακτιβιστές και κατέκριναν αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας για το κλίμα. “Πρόκειται για μια μη βίαιη διαμαρτυρία” δήλωσαν οι ακτιβιστές. “Η Βενετία είναι μια πόλη που βυθίζεται επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν δράσει ενάντια στην κλιματική κρίση. Σήμερα όσοι από εσάς είστε εδώ για να τραβήξετε φωτογραφίες και να δείτε αυτή την εκκλησία έχετε ένα προνόμιο. Είστε οι τελευταίοι που θα μπορέσουν να δουν αυτή την εκκλησία πάνω από το επίπεδο της θάλασσας”.

Venezia, le immagini degli attivisti che lanciano fango sulla Basilica di San Marco pic.twitter.com/ImwYbr4fXU

— askanews (@askanews_ita) December 7, 2023

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο καταδίκασε έντονα τη διαμαρτυρία ακτιβιστών και περιέγραψε την ενέργειά τους ως μία ”άθλια και ανεκδιήγητη χειρονομία” και ως ”παραμόρφωση ενός από τα πιο επιφανή σύμβολα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά”.

”Η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση και το οποίο τιμωρεί τους οικοβάνδαλους, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αποκατάσταση” των μνημείων και των έργων τέχνης που καταστρέφουν, συνέχισε ο υπουργός. ’Με εγκαιρη καταβολή του πρόστιμου, θα έχουν έκπτωση”, πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews, ANSA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΒενετία: Γόνδολα με τουρίστες αναποδογύρισε στο νερό λόγω ασταμάτητων selfies (Βίντεο)Υπέρλαμπρη Γαληνότατη: Οδοιπορικό στη Βενετία με αφορμή το 9ο Συνέδριο Νεοελληνικών ΣπουδώνUNESCO: Η Βενετία να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βενετία, Ακτιβιστές, Βασιλική, Μάρκου,venetia, aktivistes, vasiliki, markou