Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα»

Με στόχο να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση χωρίς την νομοθέτηση νέων μέτρων έως το 2018, και με πολεμική προς το ΔΝΤ, προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Για την περίοδο από το 2019 και μετά όλα θα εξαρτηθούν από την απομείωση του χρέους και τον καθορισμό του ύψους των πλεονασμάτων. Είναι επομένως μία συζήτηση που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση.

«Επιθυμούμε την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να επιμένει
στη λήψη νέων μέτρων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο ο Δ. Τζανακόπουλος ήταν οξύς προς το ΔΝΤ με αφορμή το άρθρο του Τόμσεν, και το κάλεσε «να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην διαστρεβλώνει τα στοιχεία. Να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του».

Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ύψος των συντάξεων είναι στο 70% του μέσο όρους της Ε.Ε. και στο 52% της Γερμανίας και για το φορολογικό επεσήμανε ότι 4 εκατ. Έλληνες είναι κάτω ή κοντά στο όριο του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η ανεργία που έχει μειωθεί βρίσκεται ακόμη στο «απαράδεκτα υψηλό» ποσοστό του 23%. «Δεν μπορεί να ζητείται να πληρώσουν το βάρος της κρίσης τα ίδια κοινωνικά στρώματα που πλήρωναν επί 7 έτη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το ΔΝΤ λέει πως δεν θέλει υψηλά πλεονάσματα, αλλά τελικά ζητά μέτρα από την Ελλάδα για να πιαστούν τα υψηλά πλεονάσματα. «Προξενεί απορία το ότι αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τα θέσεις των Ευρωπαίων για 3,5% και θα απαιτήσουν νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «λανθασμένες εκτιμήσεις και ψευδή δεδομένα» από το ΔΝΤ και τον Τόμσεν. Υπενθύμισε ακόμη τα λάθη του ΔΝΤ, όπως τον λάθος πολλαπλασιαστή που ομολογήθηκε το 2013 και τονίζει ότι και μετά από την ομολογία αυτή το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθη.

Ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε στον ισχυρισμό Τόμσεν ότι για την λιτότητα ευθύνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η πορεία του προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις του 2015 είναι γνωστές, είναι ιστορικά δεδομένα, καλό θα ήταν αντί να δείχνει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τόμσεν να επιμείνει με παρρησία στη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018 στο 1,5%».

Για της δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τις οποίες κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν θέση για τα εργασιακά ο Δ. Τζακαόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αντιθέτως πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την συμπαράσταση και συμφωνία τους με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς που δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά μέρος του ευρωπαϊκού πυλώνα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε το ζήτημα Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Παρασκευόπουλου. Εξέφρασε προσωπικές απόψεις και σε ότι αφορά το ζήτημα της σημαίας δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Για την Χρυσή Αυγή ο Ν. Παρασκευόποιυλος έκανε διευκρινήσεις. Θα ήταν προβληματικό για την ελληνική δημοκρατία να στερείται ένας βουλευτής από την δυνατότητα να εκφράζει τη γνώμη του».

Για άλλη μία φορά ο Δ. Τζανκόπουλος έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών, αλλά και της ψήφισης μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία.

Ως προς το προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε «προβληματισμό» για τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ότι η FRONTEX αναζητά χώρους και ενισχύει την φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. «Ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε σχέση με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Αντιθέτως όλες οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν για την επιτυχία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα