Τσίπρας: Σε 6 μήνες περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επαρκής η κυβερνητική πλειοψηφία

Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, συμπληρώνοντας ότι σε έξι μήνες από σήμερα η χώρα μας περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην κυβερνητική πλειοψηφία, εκτίμησε ότι είναι επαρκής, διότι υπάρχει «σαφής και νωπή λαϊκή εντολή».

«Για πρώτη φορά, πρώτα
είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του. Ο δρόμος για να βγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών είναι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας, και να απαιτούμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει έναν μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας, υλοποιώντας και ψηφίζοντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια. «Μεταρρυθμίσεις με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας».

«Κοινοί κανόνες για όλους, όχι a la carte» στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, δήλωσε ότι «υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους και όχι a la carte. Ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορα τους, κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Οι χώρες υποδοχής πρέπει να υποστηριχθούν».
Επίσης, χαρακτήρισε το 2015 ως μια χρονιά που ανέδειξε το «δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης αλλά και τη δυνατότητα ενός λαού να διεκδικεί, καθώς και τις πραγματικές δυσκολίες αυτής της διεκδίκησης».

Για την αλλαγή στην Ευρώπη, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, απαιτούνται «συντεταγμένες προσπάθειες συνολικής αλλαγής των συσχετισμών, σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές συνθήκες, υπομονή και επιμονή. Η Συμφωνία εμπεριέχει ένα συμβιβασμό με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτή η σπορά που έγινε στην Ευρώπη από την ελληνική αντίσταση να πάει και στις άλλες χώρες. Διανύουμε περίοδο γενικευμένης κρίσης στην Ευρώπη».

Επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι εξαπολύουν επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την στάση των δύο κομμάτων στο Ασφαλιστικό, ισχυριζόμενοι ότι «δεν έχουν άλλο πολιτικό όπλο εκτός από το ψέμα και την κινδυνολογία». Όπως υποστηρίζουν, η πραγματικότητα διαψεύδει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και αναφέρουν ότι στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση - ενώ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το κράτος εγγυάται και τις μελλοντικές συντάξεις.

Οι εν λόγω κύκλοι υποστηρίζουν ότι «απέναντι στη λογική των οριζόντιων περικοπών, η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας μια μικρή μόνο αύξηση εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς. Η αύξηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τους εργοδοτικούς φορείς που αντιλαμβάνονται καλύτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση στην αγορά εργασίας και ότι η οικονομία δεν αντέχει μια ακόμα ελάττωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα