Τσίπρας: Καταφέραμε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. «Στο ψυγείο» οι μονομερείς ενέργειες

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη: Την αποτροπή να μπουν παράλογες τουρκικές απαιτήσεις, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος
να φύγουν από το τραπέζι» είπε, προσθέτοντας ότι ανοίγουν άλλα κεφάλαια, καθώς και το θέμα της βίζας για τους Τούρκους προς την Ε.Ε. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που δέχτηκε να δώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, αντί των κεφαλαίων που ζητούσε την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπήρχε κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, ωστόσο αυτό το σχέδιο γίνεται κοινή απόφαση των 28, και τα σχέδια μονομερών ενεργειών «μπαίνουν στο ψυγείο». Αναφερόμενος στην επίσκεψη στη Σμύρνη, είπε ότι έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή συμφωνία. «Τολμήσαμε, είχαμε σχέδιο και οδηγηθήκαμε σε επιτυχίες» πρόσθεσε.

Τα αιτήματα ασύλου, συνέχισε, θα εξετάζονται ατομικά και απαιτήσαμε και υπάρχει ρητή αναφορά η όλη διαδικασία επανεισδοχής να γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία της ΕΕ. Θα υπάρχει επίσης ενίσχυση της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρχουν φίλτρα για τη μείωση των ροών με δέσμευση της Τουρκίας για ελέγχους στα παράλια και με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ. «Υπάρχει όμως μετά και την σημερινή συμφωνία ένα ακόμη κίνητρο για να μην έρχονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες αφού πλέον θα μπορούν νόμιμα να μεταφέρονται σε χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους ξένους ειδικούς, καθώς και στους Τούρκους αξιωματούχους, που θα έρθουν στην Ελλάδα, είπε ότι οι 2.300 ειδικοί που θα έρθουν στη χώρα «θα είναι συνεργάτες μας αλλά εμείς θα έχουμε την ευθύνη», ενώ τόνισε ότι και στην Τουρκία θα υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις και να μετάσχουν στο πρόγραμμα όλα τα κράτη μέλη είπε ο κ. Τσίπρας. «Βέβαια κάποιοι τηρούν τους κανόνες α λα καρτ. Εμείς δεν πιστεύουμε πως το πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων είτε από την Τουρκία είτε από την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική. Κάποιοι βέβαια μάλλον σύντομα θα θέσουν πάλι θέμα. Αλλά εάν κάποιοι δεν θέλουν να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο ας βοηθήσουν οικονομικά».

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπεράσματα της Συνόδου: Τι λέει το κείμενο

Τουσκ: Οι παράτυποι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία

Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. δεν θα πάνε στην Τουρκία, αλλά για το καλό των Σύριων προσφύγων

Μέρκελ: Η σημερινή συμφωνία δεν είναι αρκετή, υπάρχουν κενά

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα