Τσίπρας: Δημοψηφισματικού χαρακτήρα οι κάλπες της Κυριακής

«Αυτή την Κυριακή η κάλπη έχει ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας: «Κατανοώ ότι οι νέοι είναι με το
όλα ή τίποτα. Αλλά τους καλώ να σκεφτούν τι θα πρέπει να συμβεί την επόμενη μέρα. Να μην απέχουν» είπε.

«Θα υπάρχει κυβέρνηση προοδευτική ή συντηρητική»

«O τόπος δεν έχει περιθώρια για πολιτική αστάθεια. Θα υπάρξει κυβέρνηση και θα είναι προοδευτική» είπε και υπογράμμισε πως υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο και στόχος είναι να επιτευχθεί πλειοψηφία. Ωστόσο διευκρίνισε πως έχει αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει έντιμες συνεργασίες.

Για τον κ. Μεϊμαράκη είπε ότι ηγείται του ψηφοδελτίου Σαμαρά και πως στο βάθος της ψυχής του δεν θέλει αυτοδυναμία.

«Αν τον περασμένο Γενάρη, με αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας, πήραμε 149 βουλευτές, τώρα που δεν υπάρχει αυτός ο φόβος του ‘κρυφού σχεδίου’, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε παραπάνω» συνέχισε και αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, υπενθυμίζοντας ότι και τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.

«Υπάρχει ένα κοινωνικό στρώμα που δεν ανιχνεύεται» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δέσιμο με τα λαίκά στρώματα» τονίζοντας ότι «ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και υποστηρικτές της ΝΔ».

«Πηγαίνουμε στις εκλογές με ένα ξεκάθαρο σχέδιο κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες» αναφέροντας τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκλείοντας εκ νέου τις συνεργασίες «με τις δυνάμεις της διαφθοράς», αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ακόμα κι αν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση».

«Ή θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε ή θα επιστρέψει το παλιό και σε επίπεδο προσώπων.Οι εκλογές θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει και σε ποια κατεύθυνση τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε.

«Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης από την αρχή»

«Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο "αριστερής παρένθεσης. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή μας πίεζε να υπογράψουμε ο,τιδήποτε» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κατηγορούν εμάς για τους 7 μήνες αυτοί που κατέστρεψαν τα πάντα 40 χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε παράλληλα ότι έκανε και λάθη λέγοντας ότι «το σημαντικότερα λάθος ήταν ότι δεν απαίτησα πιο ξεκάθαρα πράγματα, στις 20 Φεβρουαρίου».

Σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι», ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως, πρόσθεσε, ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ θα ήταν αντιπρόεδρος, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τη θέση αυτή την έχει καπαρωμένη ο κ. Βενιζέλος».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση σημειώνοντας ότι αντιμετώπισε και θέματα της καθημερινότητας στο μέτρο του δυνατού, όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για τις 100 δόσεις, οι επαναπροσλήψεις άδικα απολυμένων στο δημόσιο.

«Έχουμε μνήμη για όσα συνέβησαν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται για τη συμφωνία ή για καθυστερήσεις και επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό ότι βρήκε έλλειμμα 0,4% και όχι πλεόνασμα όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Για τη διαπραγμάτευση είπε ότι με αυτή ψηλώσαμε τη ψυχή μας. Επεσήμανε πως «οι αξιωματούχοι έλεγαν ότι το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή και εγώ έλεγα ότι το “όχι” δεν ήταν ρήξη με την Ευρώπη αλλά εντολή ισότιμης παρουσίας της Ελλάδας με την Ευρώπη και το μεγάλο ποσοστό του “όχι” ήταν ένα γαμώτο του ελληνικού λαού».

Υποστήριξε ότι τελικά επετεύχθη μια καλύτερη συμφωνία και πως ο λαός ανέπνευσε περηφάνια και αξιοπρέπεια.

«Στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός απάντησε όχι για όσα έχουν συμβεί 40 χρόνια» τόνισε.

Για τα capital controls, δήλωσε πως «μας εξώθησαν». «Εκλεισαν τις τράπεζες για να χάσουμε το δημοψήφισμα για να πέσει η κυβέρνηση για να γίνουμε αριστερή παρένθεση. Επικοινώνησα με Μέρκελ και Ολάντ πριν το δημοψήφισμα και ζήτησα πενθήμερη παράταση για τις τράπεζες και με διαβεβαίωσαν, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε» είπε.

Για τους βουλευτές του κόμματός του που αποχώρησαν είπε: «Δυστυχώς κάποιοι χωρίς να το θέλουν στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας έπεσαν στην παγίδα της "αριστερής παρένθεσης"».

«Οι συμφωνίες είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι οι δέκα εντολές γραμμένες σε βράχο. Αν τραβάνε οι άλλοι το σχοινί πρέπει να το τραβήξουμε και εμείς» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως μόνη του έγνοια είναι το δίκαιο του λαού.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε παραπάνω το ότι έφυγαν κάποιοι βουλευτές δε σημαίνει ότι έφυγε ο λαός. Σήμερα που αποδείξαμε ότι μας νοιάζει μόνο το δίκιο του λαού μπορούμε να πάρουμε δύο έδρες παραπάνω» είπε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε πως έδωσε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις και διαβεβαίωσε πως εάν υπάρχει πλεόνασμα μεγαλύτερο από το κανονικό θα μοιραστεί στην κοινωνία.

Για την υπόθεση Φλαμπουράρη είπε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η ιστορία» είπε για την υπόθεση Φλαμπουράρη, τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν είναι χαζός, είναι εμφανές ότι αυτό είναι κατασκευασμένο».

«Κατηγορείται ότι πήρε μια σύμβαση για την εταιρεία του πριν γίνει βουλευτής», ενώ διερωτήθηκε «ποιος διοικεί το δήμο και την περιφέρεια η οποία ανέθεσε το έργο» τονίζοντας ότι «πρόκειται για στελέχη της ΝΔ».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες ότι η οικογένειά του παίρνουν έργα, σχολίασε πως πρόκειται για αθλιότητες και διερωτήθηκε: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχω κατηγορηθεί για τίποτα και λίγο πριν τις εκλογές κατηγορούμαι για το ότι το παιδί μου πάει σε ιδιωτικό σχολείο;».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα