Τροπολογία για την παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών κατατέθηκε στη Βουλή

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως και τις 2.6.2015 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης- πλην ΝΑΤ- που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη 2.3.2015, κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, στη Βουλή.

Ενώ η αρχική προθεσμία έληγε με βάση το νόμο 4321/2015 στις 30.4.2015,
με την νέα τροπολογία, ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ, η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται έως και τις 30.6.2015.

Σκοπός, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, είναι η ομαλή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προς ρύθμιση των οφειλών τους, για τους οποίους και λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας που προβλεπόταν στο άρθρο 28 του Ν. 4321/2015 υπάρχει κίνδυνος για μη εξυπηρέτηση τους.

Μια τέτοια ενδεχόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλετών αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για τα Ταμεία.

Ακόμη, η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που είχαν δημιουργηθεί κατά το πρώτο δίμηνο του 2015 και οι οποίες δεν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015, λόγω διαφορετικής ημερομηνίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών και συνακόλουθα διαφορετικής ημερομηνίας χαρακτηρισμού τους ως ληξιπρόθεσμες.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον πρώην ΟΠΑΔ, σημειώνεται πως εδομένης της πρόσφατης ενσωμάτωσης του φορέα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο τρόπος βεβαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Φορέα και για τον λόγο αυτό απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια για τη δυνατότητα ένταξης των οφειλετών στο καθεστώς ρύθμισης του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015.

Εκτός αυτού, αυξάνεται το ύψος των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης επί πλέον οφειλετών στη ρύθμιση.

Με την τροπολογία προβλέπονται ακόμη διαφοροποιημένοι όροι απώλειας της ρύθμισης για τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολούμενων λόγω των πραγματικών προβλημάτων σταθερής ταμιακής ρευστότητας στους συγκεκριμένους κλάδους ασφαλισμένων, ώστε να επιτευχθεί αποτροπή της απένταξης των υπόψη οφειλετών από τη ρύθμιση και να διατηρηθεί η παραμονή τους στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία ορίζεται ότι:

-η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 2/6/2015. Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν οι ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2015. Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30/6/2015. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτηση τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι όροι της ρύθμισης του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015.

-η παράγραφος 13 του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 αναριθμείται σε 13α και προστίθεται παράγραφος 13β, ως ακολούθως:
13β. Ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:

Α. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών

Β. καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης. Οι πέραν της μίας δόσης καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης προσαυξάνονται με επιπλέον επιτόκιο 0,25% μηνιαίως.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα